Acasă ACTUALITATE Conducta de gaz care va elibera Romania de jugul rusesc e gata!

Conducta de gaz care va elibera Romania de jugul rusesc e gata!

O conductă de gaz între Grecia și Bulgaria, amânată de mult timp și menită să ajute Sofia să își reducă dependența de gazul rusesc, a fost finalizată și poate începe operațiunile comerciale în această lună, a declarat miercuri ministrul grec al energiei, potrivit Reuters.

Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB), care s-a lovit de mai multe obstacole administrative în ultimii ani, este important pentru securitatea energetică a Bulgariei, căreia i s-a tăiat accesul la gazul rusesc pentru că a refuzat să plătească în ruble după ce Rusia a invadat Ucraina.

Conducta în valoare de 220 de milioane de euro (226 de milioane de dolari) va transporta gazele din orașul Komotini, din nordul Greciei, până la Stara Zagora, în Bulgaria, și va fi conectată la o altă conductă care transportă gaze azere.

În cadrul unei conferințe la Atena, ministrul grec al Energiei, Kostas Skrekas, a declarat că lucrările de construcție au fost finalizate și că se va deplasa vineri la Komotini împreună cu premierul Kyriakos Mitsotakis pentru inaugurarea proiectului.

„Poate fi operațional până la sfârșitul acestei luni”, a spus Skrekas. „Acest lucru va asigura cu siguranță multă securitate și mult gaz pentru Bulgaria”.

Premierul Nicolae Ciucă va efectua joi, de asemenea, o vizită de lucru în Republica Elenă, cu prilejul operaţionalizării interconectorului de gaze Grecia – Bulgaria.

Bulgaria a folosit un terminal de gaze naturale lichefiate în largul Atenei pentru a-și acoperi o parte din necesarul de gaze și a intensificat, de asemenea, discuțiile cu Azerbaidjanul pentru a crește livrările de gaze.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentDe ce il aduce PSD-ul iar la ministerul Agriculturii? Daea!
Articolul următorAl treilea razboi mondial bate la usa: Rusia ameninta SUA ca vrea Alaska inapoi!