Acasă International Conflictul China-Japonia: Trei nave chineze au intrat in apele teritoriale japoneze

Conflictul China-Japonia: Trei nave chineze au intrat in apele teritoriale japoneze

29

Trei nave guvernamentale chineze au facut o incursiune de cateva ore, ieri dimineata, in apele teritoriale japoneze, in largul insulelor disputate din Marea Chinei de Est. Aceste nave, doua de supraveghere maritima si o a treia apartinand administratiei pentru pescuit, au navigat timp de sapte ore la 20 de kilometri de doua insule din Senkaku, Kubashima si Uotsurijima, in Marea Chinei de Est, dupa care au plecat, a anuntat paza de coasta japoneza, care supravegheaza indeaproape zona din preajma arhipelagului.

 

Guvernul japonez a inaintat un „protest ferm” pe canale diplomatice, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Osamu Fujimura. Niciuna dintre aceste nave chineze nu este militara. Ele apartin fie Ministerului Teritoriului, fie celui al Agriculturii si sunt in zona pentru a supraveghea respectarea legii in ceea Beijingul considera drept apele „sale”.

 

In plus, aproximativ 80 de vapoare de pescuit taiwaneze s-au apropiat luni de arhipelagul contestat. De mai multe saptamani, Beijingul si Tokyo recurg la demonstratii intransigente, organizand sau incurajand „expeditii” navale in jurul arhipelagului Senkaku (denumit Diaoyu de China), situat la aproximativ 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului si la 400 de kilometri vest de insula Okinawa (sudul Japoniei).

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos