COREEA DE NORD vs SUA! Cum s-ar apara americanii in eventualitatea unui atac! FOTO

36

Statele Unite, Coreea de Sud si Japonia dispun, in eventualitatea unor lovituri nord-coreene, de o adevarata panoplie de interceptori, pe uscat sau pe mare, ca sistemele AEGIS, THAAD, PATRIOT sau GBI.

Sea-Based Missile Defense "Hit-to-Kill" Intercept Successful from U.S. Navy destroyer in the Pacific– Pe mare, sistemul AEGIS

Imbarcat pe crucisatoare sau distrugatoare, sistemul antiracheta AEGIS pemite interceptarea, cu ajutorul rachetei de tip SM-3, a unor rachete balistice cu o raza de actiune de pana la 5.000 de kilometri, atunci cand acestea se afla in faza ascendenta sau in timpul zborului in atomosfera exterioara.

Doua distrugatoare americane, USS McCain si USS Decatur au fost mobilizate in Pacificul de Vest pentru a face fata unor eventuale lovituri nord-coreene, potrivit Pentagonului. Marina japoneza dispune, de asemenea, de nave echipate cu acest sistem.

1gbi– Pe Coasta de Vest a SUA, GBI

Pentru a face fata amenintarii unor rachete intercontinentale (ICBM), Statele Unite dispun de „interceptoare cu baza pe sol” (GBI, Ground Based Interceptor), destinate distrugerii la jumatatea traiectoriei a acestui tip de rachete lansate impotriva teritoriului american, cu ajutorul unui „vehicul de atac exo-atmosferic”.

Cu toate ca a fost mobilizat, acest sistem se confrunta, in continuare, cu numeroase esecuri.

Aproximativ 30 de interceptori sunt stationati la bazele Fort Greely, in Alaska, si Vandenberg, in California. Desi Coreea de Nord nu este considerata capabila, in acest stadiu, sa loveasca in mod direct teritoriul american, secretarul american al Apararii Chuck Hagel a anuntat la jumatatea lui martie amplasarea a 14 GBI suplimentare pe Coasta de Vest, pana in 2017.

1thaad– Pe Insula Guam, sistemul THAAD

Pentagonul a anuntat miercuri mobilizarea „in saptamanile urmatoare”, pe Insula Guam, a unei baterii de rachete de tip THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), in completarea protejarii acestui teritoriu american fata de o eventuala lovitura nord-coreeana.

Aflat in dotarea armatei americane incepand din 2009, sistemul THAAD este conceput pentru interceptarea unor rachete ce pot atinge teoretic o raza de actiune de pana la 3.000 de kilometri, in momentul in care acestea se afla in faza finala a traiectoriei, in atmosfera.

Montat pe un camion, sistemul cuprinde, in afara de interceptori, un radar in banda X capabil sa determine originea si traiectoria unei rachete balistice.

1patriot– In Japonia si in Coreea de Sus, sistemul PATRIOT

Dezvaluit lumii in timpul Razboiului din Golf, in 1991, sistemul PATRIOT a fost modernizat in mod constant de atunci si a atins, in prezent, versiunea PAC-3. El a fost conceput pentru interceptarea unor rachete cu o raza de actiune de cateva sute de kilometri, ca de exemplu rachete de tip Scud, atunci cand acestea se afla in faza finala a traiectoriei, dar sistemul poate dobori si avioane.

Fiecare racheta de tip Patriot este dotata cu un focos exploziv care detoneaza in momentul in care se apropie de tinta.

Japonia si Coreea de Sud au achizitionat amandoua acest sistem, pentru a face fata amenintarii balistice nord-coreene.

Sursa: mediafax.ro