medicamentePacientii din Uniunea Europeana vor avea acces mai rapid la medicamentele generice ieftine, deputatii europeni adoptand un proiect legislativ care obliga autoritatile din statele membre sa respecte noi termene si cerinte de transparenta la stabilirea preturilor si la rambursare.

Potrivit unui document emis de Parlamentul european , alesii europeni propun o limita de 60 de zile pentru deciziile cu privire la stabilirea preturilor si la rambursarea pentru medicamente generice, astfel incat acestea sa fie disponibile mai repede, iar pacientii si sistemele de asigurari sociale sa poata economisi bani.In cazul noilor medicamente se va respecta termenul actual de 180 de zile.

„Este inacceptabil faptul ca intarzierile in stabilirea preturilor si a termenelor de rambursare pentru medicamente poate depasi, uneori, 700 de zile. Sunt convinsa ca practici corecte pe piata noastra farmaceutica ar fi atat in beneficiul pacientilor, cat si al sistemelor nationale de asistenta medicala”, a declarat europarlamentarul Antonyia Parvanova din Bulgaria, raportoare pentru acest proiect, care va negocia un acord cu ministrii UE.

Textul proiectului legislativ a fost adoptat cu 559 voturi „pentru”, 54 „impotriva” si 72 de abtineri.Autoritatile din statele membre ar trebui sa faca publice numele expertilor si ale membrilor lor, precum si declaratiile lor de interese, pentru a asigura transparenta si integritatea procesului lor decizional, sustine Parlamentul European.