Acasă Cultura Creștinii ortodocși îl sărbătoresc luni pe Sfântul Nicolae. Ce se spune din...

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc luni pe Sfântul Nicolae. Ce se spune din bătrâni despre noaptea de 5 spre 6 decembrie

Creștin ortodocșii îl sărbătoresc pe 6 decembrie pe Sfântul Nicolae. În popor se crede că aceasta este ziua în care vine cu adevărat iarna, pentru că moșul își scutură barba și începe să ningă. Se spune în popor că dacă nu ninge, Moș Nicolae întinerește.

Bătrânii obișnuiesc să spună o poveste despre Nicolae care, călare pe un cal alb, păzește soarele care vrea să fugă spre tărâmurile de miazănoapte și să lase oamenii fără căldură.
Se spune din bătrâni că în noaptea de 5 spre 6 decembrie se deschide cerul, iar Sfântul Nicolae poate fi văzut în dreapta lui Dumnezeu.

În unele zone din țară, de Sfântul Nicolae feciorii merg să aleagă gazdele unde vor merge pentru a repeta colindele de Crăciun și de Anul Nou.

În această zi, se aduc în case crenguțe de pomi fructiferi care trebuie ținute în apă până la Revelion. Conform tradiției, dacă acestea înfloresc până la sfârșitul anului, urmează un an plin de bogație în culturi.

Dar cel mai mult noaptea de 5 spre 6 decembrie este așteptată de copiii din întreaga lume, pentru că este noaptea în care, conform tradiției, copiii cuminţi primesc de la moş dulciuri, iar cei neascultători, o nuieluşă sau alte cadouri neplăcute, în funcție de țară. Se spune că este de ajuns ca moșul să arunce o simplă privire pe geam pentru a ști dacă un copil a fost rău sau bun. Astfel, copiii din toată lumea își curăță ghetuțele și le lasă la ușă, așteptând să primească dulciuri.

Ce obiceiuri sunt prin lume

Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi are diferite caracteristici, în funcţie de ţară. În Germania, imaginea lui Moş Nicolae este a unui bătrân ce poartă un sac în spate şi o nuieluşă în mână. Dacă n-au fost cuminţi, copiii primesc nuieluşe, cartofi sau cărbuni. În unele regiuni din Germania, copiii se costumează în Moş Nicolae şi colindă la casele vecine, pentru a primi dulciuri, notează Agerpres.

Copiii din Franţa lasă pentru Moş Nicolae un pahar cu vin, iar pentru măgăruşul lui, morcovi şi zahăr. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, ei primesc ciocolată, turtă dulce, fructe şi trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite. În regiunile din estul Franţei, copiii ştiu că Moş Nicolae vine călare pe un măgăruş, alături de Pere Fouettard (Moş Nuieluşă), înveşmântat în negru. Moş Nicolae lasă daruri copiilor buni, iar Pere Fouettard este cel care-i ceartă pe copiii care n-au fost cuminţi, dându-le o nuieluşă.

În Olanda, moşul ajunge pe mare, venind din Spania. Dacă n-au fost cuminţi, copiii se tem de însoţitorul moşului, Zwarte Piet (Petru cel Negru). El îl ajută pe Moş Nicolae cu darurile şi dulciurile pentru copiii cuminţi, precizează volumul amintit.

Copiii din Belgia şi Luxemburg îşi aşează ghetele în faţa uşii, pregătesc un pahar de vin pentru moş, morcovi şi zahăr pentru calul lui. Odată cu Moş Nicolae, la fel ca şi în alte ţări europene, copiii îl aşteaptă şi pe însoţitorul său, Hoseker.

Moş Nicolae este foarte iubit de copiii din Austria, care-l ştiu ca pe un bătrân înveşmântat asemenea unui episcop, cu o carte mare în care îngerii au scris toate faptele celor mici şi călătorind alături de Krampus, care ţine în mână o nuia destinată micuţilor care nu au fost cuminţi.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentNemultumiti de salariile mici, politistii NU mai dau amenzi, ci doar avertismente!
Articolul următorO femeie din Botoșani și-a bătut soacra până a băgat-o în spital din cauza unor comentarii de pe Facebook. Ce a urmat apoi este incredibil