6.9 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăACTUALITATECulturaTraditii si obiceiuri de Sfintii Mihail si Gavriil

Traditii si obiceiuri de Sfintii Mihail si Gavriil

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

In fiecare an, pe 8 noiembrie, Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfintii Mihail si Gavriil, cei doi arhangheli purtatori de sabie, iar credinciosii pastreaza cu ocazia acestei sarbatori cateva obiceiuri si traditii pe care le cinstesc cu sfintenie. Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt cunoscuti in traditia populara, conducatorii cetelor de ingeri si calauze ale sufletelor in drumul spre rai. Sfantul Arhanghel Gavriil este considerat mesagerul vestilor bune, intrucat el a fost cel care le-a vestit Sfintilor Parinti Ioachim si Ana nasterea Fecioarei Maria, in timp ce Arhanghelul Mihail este cel care transmite rugaciunile adresate de credinciosi lui Dumnezeu.

In fiecare an, pe 8 noiembrie, Biserica Ortodoxa praznuieste sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavriil, iar credinciosii pastreaza cu ocazia acestei sarbatori cateva obiceiuri si traditii pe care le cinstesc cu sfintenie.

Traditii si obiceiuri de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, pe 8 noiembrie 2021
In folclorul religios romanesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat decat Arhanghelul Gavriil. Oamenii spun ca el poarta, uneori, cheile raiului, este un infocat luptator impotriva diavolului si vegheaza la capul bolnavilor. Daca acestora le este scris sa moara, Arhanghelul Mihail sta la capul lor, in partea dreapta. Se crede ca in stanga sta diavolul, gata sa insface sufletul celui care trece in nefiinta, iar Arhanghelul Mihail are menirea de a-l salva pe muritor de la aceasta, retezandu-i Necuratului capul cu sabia. In bisericile care poarta hramul sfintilor arhangheli, exista obiceiul ca fiecare credincios sa primeasca un pahar cu vin si o felie de cozonac. In ziua praznicului se mananca peste, pentru a fi sprinteni ca pestele, pentru a fi feriti de boala si de paguba.

In traditia bucovineana, Arhanghelii erau sarbatoriti pentru ca ,,ei sunt pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte, rugandu-se Lui Dumnezeu pentru sanatatea acestora’’. Arhanghelii, in viziunea populara, asista si la Judecata de Apoi, sunt patroni ai casei, ard pacatele acumulate de patimile omenesti firesti si purifica, prin post, constiintele. De aceea, multe familii crestine ii aleg ca patroni si ocrotitori spirituali ai casei si ai gospodariei, iar icoana Sfintilor Arhangheli este intalnita in casele multor romani.

Ziua de 8 noiembrie este totodata un hotar intre toamna si iarna.

Oamenii din popor cred ca Marmareau, sotia lui Scaraotchi vrea cu orice pret ca iarna sa se abata imediat asupra oamenilor, insa Arhanghelul Mihail are rolul de opri venirea brusca a anotimpului rece.

In popor, sarbatoarea de Sfintii Arhngheli Mihail si Gavriil, din calendar ortodox 8 noiembrie, mai poarta si numele de “vara arhanghelilor”. Vremea in aceasta zi este mai calda decat ar trebui sa fie in aceasta perioada a lunii. Pe langa aceasta zi calda, traditia spune ca intre sfintii Mihail si Gavriil si ziua de Craciun trebuie sa aiba loc si “vara iernii”, adica vreo 3-4 zile caldute si binevoitoare.

De Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, pe 8 noiembrie, in satele de odinioara nu se lucra de loc, oamenilor le era frica de Sfintii Arhangheli, despre care se spune ca iau sufletele celor care mor. Daca vor muri, la momentul mortii, se vor munci groaznic sa le iasa sufletul din trup. In popor se spune ca nimeni nu stie cand va muri, secretul momentului mortii este bine pastrat de Sfintii Arhangheli.

Daca oamenii ar sti acest lucru s-ar descuraja si nu ar mai munci, ceea ce nu ar fi bine, munca pana in pragul mortii fiind considerata sfanta. Arhanghelul Mihail, ducea sufletul raposatului in fata Scaunului Lui Dumnezeu, care cantarind pacatele si virtutile din viata a celui decedat, hotara unde sa astepte dreapta Judecata de Apoi. In Rai sau in iad.

Aprinderea lumanarilor

Lumanarile care se aprind la biserica in ziua de 8 noiembrie sunt considerate a fi adevarate talismane pentru cei care au trecut in lumea umbrelor si a tacerii. Aceste lumanari “tin de lumina” in lumea de dincolo. Se aprind insa lumanari si pentru cei vii, pentru sanatate, pentru a fi feriti de rele si napaste.

Tot pe 8 noiembrie, de sarbatoare Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din calendar ortodox, dupa slujba religioasa, se citesc rugaciuni de dezlegare pentru cei prezenti, dupa care preotul se dezbraca de vesmintele preotesti si le pune peste credinciosi, gestul avand leac pentru multe boli, in special cele mintale.

Tot in aceasta zi, finii aduc daruri de colacei nasilor, un obicei nu chiar intamplator, intrucat, la cununie, cele doua lumanari tinute de nasi sunt simboluri ale celor doi Arhangheli, Mihail si Gavriil.

Patronii oilor

In zonele muntoase, in care Arhanghelii erau celebrati si ca patroni ai oilor, stapanii acestor animale faceau o turta mare din faina de porumb, numita ,,turta arietilor’’(arietii fiind berbecii despartiti de oi), ce era considerata a fi purtatoare de fecunditate. Aceasta turta se arunca in dimineata de 8 noiembrie in tarla oilor, odata cu slobozirea intre oi a berbecilor.

Daca turta cadea cu fata in sus era semn incurajator, de bucurie in randul ciobanilor, considerandu-se ca in primavara toate oile vor avea miei, iar daca turta cadea cu fata in jos era mare suparare.

Totodata, de sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gabrill, pe 8 noiembrie, nu se coase, spala sau se face treaba in gospodarie. De asemenea, vocile din popor mai spun ca, pe 8 noiembrie, de sarbatoarea cu cruce rosie Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, nu trebuie sa te certi cu nimeni.

Ultimele stiri