11.8 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăStirea zileiCristian Tudor Popescu: Nu exista nicio fraza in Biblie care sa indemne...

Cristian Tudor Popescu: Nu exista nicio fraza in Biblie care sa indemne sau macar sa spuna ceva cu privire la cultul moastelor

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a intrat din nou in contradictie cu inaltii prelati ai Bisericii Ortodoxe Romane, dupa ce a reiterat opinia potrivita careia cultul moastelor este o jignire la adresa lui Iisus. Mesajul lui Cristian Tudor Popescu a fost asaltat de peste 14 mii de aprobari pe contul de facebook si mii de comentarii.

„O jignire adusa lui Iisus.
Vaz ca n-au fost de ajuns Sosoaca, Simion si jurnalierii care vor sa ma vada decedat, insusi Patriarhul Daniel iese sa afuriseasca opinia subsemnatului despre moaste si adorarea lor. Sa ne deslusim crestineste, prin urmare.
Nu exista nicio fraza in Biblie care sa indemne sau macar sa spuna ceva cu privire la cultul moastelor. Iisus Hristos nu spune nicaieri ca trebuie conservate si venerate ramasitele de carne si oase ale vreunuia dintre apostolii si mucenicii ce vor fi dati mortii in numele Lui. Sau ale celor cu mare credinta in Dumnezeu.
Firesc. Daca vrei ca o sfanta, un martir sa te ajute nu poti sa-i cinstesti amintirea, faptele, cuvintele ramase? Sa te rogi? De ce ai nevoie de bucati de trup uscate?

Am vazut cum pelerinii la Sf. Parascheva sau alti sfinti se inchina, isi fac cruce in fata raclei. Aceasta, dupa ratiunea mea, este o jignire, o desconsiderare la adresa lui Iisus.

Crucea este a Mantuitorului. A nimanui altcuiva. Crucea pe care a patimit si a murit nu poate fi insusita nici macar de cei mai insemnati ucenici ai Sai. Sfantul Petru a refuzat sa fie crucificat de romani aidoma lui Iisus, cerand sa fie pus pe o cruce inversata, cu capul in jos, pentru a nu atinge simbolul christic. Sfantul Andrei, increstinatorul romanilor, la fel, a vrut ca pedeapsa rastignirii sa-i fie pe o cruce in forma literei X, ca sa nu refaca in vreun fel sacrificiul dumnezeiesc.
Pentru a invia, orice mort crestin trebuie semanat in pamant ca o samanta – „caci din tarana ai fost facut si in tarana te vei intoarce”. La capul mormantului sta crucea pe care scrie INRI, Iisus Nazarineanul Regele Iudeilor, si nimic altceva. Gestul de inchinare, semnul crucii, nu poate fi adresat decat lui Hristos. Te poti inchina in fata Bisericii si inlauntrul ei, caci este Casa pamanteasca a Domnului, imagine a celei din ceruri. Te poti inchina in fata crucii de pe vesmintele preotului. Sau a paianjenului cu cruce. Nu si in fata moastelor, care nu sunt purtatoaare de cruce – n-ai decat sa le pupi asa cum o faci cu sotul, sotia, copiii, amantul, amanta, fruntea lautarului sau mana popii. Desi, daca ai fi un crestin adevarat, care a citit rand cu rand si crede in Sfanta Scriptura, n-ar trebui sa atingi cadavrul, caci Vechiul Testament numeste aceasta fapta necuratie, intinatoare pentru 7 zile.

Si sa te intrebi: oare de ce Dumnezeu a facut sa ramana necunoscut locul unde a fost dus trupul lui Moise dupa moarte?
Si sa te mai intrebi: oare de ce mai gasim pelerinajul la moaste doar in religia fara Dumnezeu a bolsevicilor, insiruiti peste timp la mumia lui Lenin din miezul Stapanirii Diavolului?
Am scris toate acestea privind coada nesfarsita de fiinte omenesti la moastele Sf. Dimitrie din curtea Patriarhiei…”

Ultimele stiri