Acasă Comentariul zilei CTP despre moartea lui Maradona: Cum să plâng pentru un om care...

CTP despre moartea lui Maradona: Cum să plâng pentru un om care a trișat continuu în sport?!

587

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a scris joi un articol despre Maradona, celebrul fotbalist mort la 60 de ani, care a stârnit controverse, pentru că nu îl așeza pe un piedestal de idol absolut. Gazetarul a mărtursit, vineri, la Digi24 că se aștepta la astfel de reacții: „Știu că am de-a face iarăși cu antivacciniști sau mai degrabă cu oameni nevaccinați din punct de vedere mental, care nu sunt imuni la absurditate, la lipsă de logică, nu sunt imunizați”, a comentat CTP.

Gazetarul a explicat că nu poți să te uiți la un sportiv, să-l consideri model și să întorci privirea atunci când vine vorba de restul persoanei sale,  de caracterul său, de viața sa decât dacă vrei să te uiți la el doar ca la o poveste, ca la o legendă. „Legendele nu poartă pantofi, n-au chiloți, nu transpiră. Legendele sunt legende. Legenda Maradona e în regulă. Dacă vorbim, însă, și de omul Maradona – și eu vorbesc ca un jurnalist -, acestea sunt faptele”, a spus Cristian Tudor Popescu.

„Eu nu l-am insultat pe Maradona Diego Armando niciun moment. Am scris doar, eu nu sunt de acord – dați-mi voie să am această opinie – cu o zicere veche latinească: De mortuis nil nisi bene (Despre morți, numai de bine). Mie mi se pare o prostie, dați-mi voie să mi se pară o prostie, cu toate că e veche de mii de ani. Nu! Despre morți, ca și despre vii, se spune adevărul, se comunică faptele vieții sale, faptele, declarațiile, acțiunile, ceea ce a făcut și bine, și rău în acea viață. De ce despre morți numai de bine?” se întreabă gazetarul.

„Am început, încă din titlu, prin a spune: „Un geniu cu mingea. Dar atât”. Nu sunt părerile mele, nu sunt insulte pe care i le aduc eu, sunt fapte, fac jurnalism cu fapte: a fost testat de trei ori, găsit pozitiv la droguri, a fost eliminat din echipa națională a Argentinei înainte de meciul cu România, câștigat cu 3-2 de România în 1994 pentru că a fost găsit dopat în ultimul hal, cu cinci tipuri de efedrină. S-a drogat în toată perioada în care a jucat fotbal, din 1982, a intrat pe teren de nu știu câte ori cu cocaină, cu efedrină și cu alte droguri în cap. A marcat un gol fals, un gol cu mâna, recunoscut, fotografiat, se poate vedea în toată lumea, pe care nu l-a recunoscut niciodată, nu și-a cerut scuze, deci un lucru profund necinstit. Acest om a fost fotbalist, dar n-a fost sportiv. Spiritul sportiv i-a fost străin, n-a știut că înseamnă asta. Astea sunt fapte. Faptul că a vorbit despre propriii săi copii, despre trei dintre ei pe care inițial a refuzat să-i recunoască, dintre copiii pe care i-a făcut în serie a spus „sunt produsul banilor și greșelilor”, sunt vorbele lui, nu sunt vorbele mele. Vreți să plâng pentru un om care a trișat continuu în sport? Eu nu pot” – a arătat CTP.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos