Acasă Dosar Cu ce vor fi inlocuite sobele pe lemne din Romania, daca vor...

Cu ce vor fi inlocuite sobele pe lemne din Romania, daca vor fi interzise

Potrivit datelor oficiale, aproape jumătate din locuințele din România sunt încălzite cu ajutorul sobelor pe lemne, iar în mediul rural peste 80% din populație încă se încălzește cu acestea.

Astfel,  guvernul României s-a angajajt față de Uniuniea Europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) că va veni cu un cadru legislativ de decarbonizare a sectorului de încălzire  și răcire, până cel târziu în ultimul trimestru din 2023. Astfel, țara noastră va fi nevoită să renunțe la lemn ca sursă de conbustibil, potrivit profit.ro.

“Reforma va: i) clarifica cadrul de responsabilități între autoritățile centrale și locale pentru administrarea sectorului de încălzire și răcire și va extinde aplicarea Legii guvernanței corporative la operatorii de termoficare centralizată; ii) include o revizuire a legislației de asigurare a sustenabilității și trasabilității biomasei, pentru a preveni orice impact negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversității și a pădurilor; iii) diversifica mixul energetic în încălzire și răcire prin renunțarea la biomasa forestieră (diversify the energy mix in heating and cooling away from forest biomass – în original, n.r.); crește rolul prosumatorilor în producția de energie regenerabilă, inclusiv prin compensare cantitativă”, prevede PNRR, citat de sursa anterior menționată.

Scopul este încurajarea proprietarilor de apartamente în blocuri și a asociațiilor acestora să își instaleze sisteme de producție de energie solară sau chiar eoliană, prin stimulente financiare și prin simplificarea procedurilor de racordare. Același document stipulează că România trebuie să adopte până în trimestrul III al anului viitor o nouă Strategie Forestieră Națională, care să stabilească „criterii de sustenabilitate pentru utilizarea energetică a biomasei forestiere”.

Cel mai important element al componentei Energie a PNRR a rămas angajamentul României de adopta, până la jumătatea anului viitor, o lege de eliminare treptată a cărbunelui din sistemul energetic național, până în 2032. Astfel, până în 2032 trebuie scoase din funcțiune capacități pe cărbune de 4.590 MW, din care 3.780 MW până la finalul lui 2025, potrivit profit.ro.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentAdevărata miză a ungerii lui Ciucă la conducerea PNL: Marea pace dintre liberali și vechii PDL-iști
Articolul următor”În maximum trei luni de zile pot să dau la fiecare pensionar o pensie minimă de 2.000 de lei fără să ating un ban de la stat!” – anunțul zilei în România