Cu o mana iti dau si cu zece iti iau! Sapte banci din Romania ofera comision 0 pentru carduri, dar cu o capcana!

Cu sau fără virarea salariului în contul curent aferent unui card de debit, cu sau fără obligaţia efectuării unor plăţi lunare şi a unui rulaj lunar prin respectivul cont, cel puţin şapte bănci oferă comisioane zero pentru administrarea contului curent, retragerile de numerar de la bancomat, consultarea soldului şi anumite plăţi intrabancare, anunta economica.net.

BCR, Banca Transilvania, BRD, ING Bank, Garanti Bank sunt doar câteva din băncile care oferă comisioane zero pentru cei care vin cu salariile la banca respectivă şi utilizează contul/cardul de salariu ca pe un cont de bază (deşi avem o lege care spune că un cont de bază are comisioane zero fără să existe condiţia ca individual să îşi deruleze tranzacţiile prin acel cont, ci doar ca acela să fie primul său cont bancar).

Ce se întâmplă însă dacă angajatul îşi schimbă angajatorul sau rămâne fără job o perioadă de timp şi foloseşte acelaşi card pentru încasarea ajutorului de şomaj? Dacă îşi schimbă angajatorul dar îşi încasează salariul pe acelaşi card poate să plătească în continuare comisioane zero dacă emitentul este Banca Transilvania sau BCR. Dacă sunt îndeplinite anumite condiţii de rulaj financiar lunar (700 de lei şi o plată cu cardul la ING şi 1000 sau 2000 de lei lunar la Raiffeisen Bank) condiţiile de comisionare zero pot fi păstrate.

Atenţie însă! Nu este vorba de 700 sau 1.000 sau 2.000 de lei care să stea nemişcaţi în cont, ci care trebuie să intre şi să iasă din contul respectiv într-o lună! Altfel, facilităţile se pierd.

În alte cazuri, BRD sau chiar Garanti Bank, schimbarea angajatorului atrage după sine modificarea condiţiilor de comisionare a contului current. În funcţie de bancă, doar comisionul de administrare al contului curent este cuprins între 2,5 lei pe lună şi chiar 10 sau 15 lei pe lună.

Cert este că, atunci când condiţionalităţile exprimate mai sus: viramentul salariului în contul de card, rulajul lunar al unei anumite sume de bani şi efectuarea unor plăţi sau pur şi simplu schimbarea angajatorului fără să soliciţi băncii închiderea respectivului cont curent şi al cardului aferent (care este în unele cazuri taxată cu comisioanele de retragere de numerar a eventualilor bani rămaşi în cont), aceste comisioane devin automat active iar uneori sunt adăugate şi taxe noi generate de modificările intervenite în tariful de comisionare al băncii emitente.

Partea proastă este că…băncile interpretează în felul lor necesitatea de a anunţa clienţii de modificarea tarifelor aferente conturilor curente cu taxe zero. Dacă reprezentanţii BRD au răspuns că de obicei angajatorul trebuie să îşi anunţe angajatul că atunci când îşi schimbă jobul pierde şi condiţiile preferenţiale acordate de bancă, alte bănci spun că îşi anunţă clienţii cu 60 de zile înainte de modificare condiţiilor de tarifare a contului (n.r.- ceea ce înseamnă că două luni are tot comisioane zero?-nici o bancă nu a răspuns la această întrebare).

Unele, gen BCR, spun că, aşa cum este legal, instituţia de credit anunţă în termen de 60 de zile modificările survenite, altele, gen Raiffeisen Bank răspund mai sincer: „Banca nu este obligată din punct de vedre legal să notifice clienţii, deoarece modul de comisionare este detaliat în condiţiile contractuale semnate de către client”.

Aşa este! La orice bancă nu doar la Raiffeisen Bank, când semnezi contractul de deschidere al contului curent, semnezi şi tabelul de comisioane şi dobânzi al băncii (pentru toate tipurile de produse, nu doar pentru contul curent). Indiferent de răspunsul oficial al băncilor, practica este ca, imediat ce nu mai apare rulajul lunar respectiv, instituţia de credit să înceapă să tragă bani din cont.

Când îl semnezi ţi se spune că aşa e procedura! După ce ţi s-au tras comisioanele despre care nimeni nu te-a informat că trebuie să le plăteşti şi constaţi fie că nu mai ai bani în cont, fie că ai fost raportat la Biroul de Credit pentru că nu ai avut bani în cont şi deci banca nu a avut de unde să îşi tragă comisioanele este deja prea târziu. Aşa că, atenţie când încep şi când expiră bonusurile comisioanelor zero!

În plus, lichidarea unui cont se face în baza unei cereri exprese scrisă şi semnată de proprietarul contului, dar contul mai rămâne activ timp de 30 de zile, timp în care plăţi care nu fuseseră făcute cunoscute băncii pot trece de pe hold în cont şi pot apărea noi deficite.

Citeste mai multe pe economica.net