17.1 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăACTUALITATEAutoCum poti sa-ti recuperezi banii daca grindina ti-a spart parbrizul sau ti-a...

Cum poti sa-ti recuperezi banii daca grindina ti-a spart parbrizul sau ti-a indoit tabla la masina

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Fenomenele meteo extreme pun pe gânduri tot mai mulți șoferi. Grindina este unul dintre cele mai periculoase fenomene pentru mașini, asta pentru că bucățile de gheață pot avaria serios un autovehicul în doar câteva minute.

Pentru șoferii care au doar asigurare RCA, pagubele provocate de grindină vor fi suportate din buzunarul propriu.

Pentru șoferii care au o asigurare de tip CASCO, compania de asigurări oferă despăgubiri. Atenție, însă, că foarte multe companii de asigurări elimină tot mai des acest tip de daună din contracte, asta din cauza faptului că fenomenele extreme sunt mult prea frecvente, iar probabilitatea de plată a poliței de asigurare crește considerabil.

Dacă grindina ți-a distrus mașina, și ești asigurat, în primul rând este necesară documentarea daunelor cauzate de grindină, care trebuie făcută cât mai precis posibil:

–  Notează ora furtunii cu grindină și locația exactă în care se afla vehiculul în timpul furtunii.

– Fotografiază vehiculul avariat din toate părțile, acordând o atenție deosebită prim-planurilor tuturor zonelor cu daune deosebit de grave cauzate de grindină. Important: fotografiile să cuprindă și numărul de înmatriculare al mașinii, altfel sunt aproape inutile.

– Este necesar să întocmești raportul de daună. Compania va însărcina un expert pentru a inspecta vehiculul. Dacă vehiculul e închiriat, dauna trebuie raportată locatorului. Oricum ar fi, expertul numit va lua legătura cu tine pentru a viziona vehiculul.

– Ca și client, ai putea fi nevoit să aștepți mult pentru o programare atunci când sunt multe mașini afectate după o furtună. Expertul nu vine la domiciliu, trebuie să cădeți de comun acord asupra unui loc unde va avea loc inspecția.

Până când daunele sunt evaluate, poți continua să  folosești mașina. Însă, dacă geamurile sunt deteriorate, e important să le repari imediat. Dacă acest lucru este necesar înainte de evaluare, va trebui să prezinți factura expertului când vă veți întâlni. Pentru a te asigura că evaluatorul vehiculului poate înregistra cu ușurință daunele cauzate de grindină, pregătește vehiculul pentru inspecție, potrivit adac.de.

5 sfaturi de cum îți protejezi mașina de grindină

În cazul în care nu deții un garaj, un loc de parcare subteran sau unul mai adăpostit există câteva soluții pentru a-ți proteja mașina de grindină, și anume:

1. Parchează sub un copac

Dacă în zona unde locuiești există copaci înalți, tineri, care nu au coroana foarte bogată, parchează mașina sub unul dintre ei. Nu trebuie să-ți fie teamă pentru că un astfel de arbore nu va cădea pe mașina ta. Atunci când s-a întâmplat ca furtuna să doboare copaci peste mașini a fost vorba despre copaci bătrâni, uscați și netoaletați.

2. Parchează lângă un perete

Dacă vei parca lângă zidul unei clădiri există șanse mari ca mașina ta să nu fie avariată de grindină sau de vreun acoperiș luat de vânt. Este important să parchezi automobilul pe latura opusă direcției din care bate vântul pentru că, în acest fel, bucățile de gheață nu vor cădea pe mașina ta.

3. Nu parca lângă parcuri

Evită să-ți lași mașina pe lângă parcuri pentru că, de obicei, copacii care cad din cauza furtunii se află în aceste zone. Explicația este aceea că în pe lângă parcuri nu există clădiri înalte care să domolească intensitatea vântului, ceea ce înseamnă că aici vântul va sufla cel mai puternic. În plus, când plouă cu grindină, este foarte posibil ca acele crengi uscate să fie smulse și să cadă pe mașina ta provocând pagube mari.

4. Evită să parchezi în intersecții

Nu parca niciodată mașina în intersecții pentru că nivelul acestora este mai jos față de cel al străzilor care se întâlnesc în acest loc. De asemenea, în intersecții există multe canalizări, iar riscul producerii de inundații este mare în caz de ploi torențiale. De aceea, caută locuri de parcare pe trotuare sau pe străzi înclinate.

5. Nu ezita să-ți acoperi mașina

Una dintre cele mai bune metode de a-ți proteja mașina de grindină, recomandată și de experți, o reprezintă clasica prelată. Dacă nu deții o astfel de prelată, poți folosi covorașele din cauciuc sau din plastic din habitaclu și chiar pături. Cu acestea acoperi mai ales suprafața vitrată și, pe cât posibil, tabla. Ca să le fixezi folosește bandă adezivă sau sfoară, în nici un caz pietre sau cărămizi. În caz de vânt foarte puternic, acestea pot provoca daune mai mari decât grindina.

Ultimele stiri