Intra in contact cu noi

Sanatate

Cunoscutul nutritionist Mihaela Bilic va sfatuieste: „Renuntati la acest aliment si va promit ca veti slabi!”

Publicat cu

pe

Cunoscutul nutritionist Mihaela Bilic promite ca putem scăpa de kilogramele nedorite renunţând doar la un singur aliment, conform one.ro.

„Nimic nu se compara cu mancarea gatita cand vine vorba de preparate echilibrate si sanatoase. Orice ai manca gata ambalat dintr-un pachet sau orice pui la repezeala pe pâine din frigider are volum mic si multe calorii. Orice poti manca rece in picioare, in masina sau in canapea la televizor ingrasa mai tare decat o farfurie de ciorba sau de tocaniţă. Pentru cei care vor sa slabeasca exista chiar recomandarea sa nu aiba la îndemână decat mancare care trebuie gatita/incalzita/mancata cu tacâmuri.

Dar si gatitul asta poate fi o capcana daca nu suntem atenti la ulei. Avem in traditiile culinare uleiul ca si ingredient obligatoriu in orice preparat, totul incepe cu „se pune ulei in cratiţă”( La 100cal/lingura pot sa va spun ca obiceiul asta ne „costa” silueta.

Orice mancare cu legume poate deveni bomba calorica in functie de cat ulei contine, nu e nevoie sa fie şniţel, chiftele sau peşte prăjit ca sa ne ingrăsăm, o facem si cu un ghiveci care are ulei.

Reclama

Nu conteaza tipul de ulei, toate au 900cal/100ml. Iar gustul pe care il dă mancarii e relativ, mai degraba e in credinţa noastra ca fara ulei nu se poate.

In Franta pacientii obezi sunt obligati sa asiste la o lectie de gatit in care nu se foloseste ulei, tocmai pentru a vedea/simti ca gustul nu depinde de el. Cu sos de rosii, condimente si ierburi aromate se obţin preparate mai gustoase.

Apoi, daca avem carne, peşte sau branza intr-o mancare savoarea e garantată. „Economia” pe care o faceti in bugetul caloric e uriaşă dacă eliminati uleiul de gatit. Si pe lângă silueta, sanatatea voastra va avea de caştigat scăpând de prezenta lui Omega 6 cu efect pro-inflamator.

Va provoc la o incercare: renunţaţi o luna la sticla de ulei de gătit si descoperiţi ce gust are mancarea fara el. Lasati doar 1-2 linguri/zi de ulei crud, pus peste salate. Veţi slăbi, vă promit!”

Reclama

sursa:  one.ro.

Sanatate

Persoanele pentru care cafeaua este contraindicata de medici

Publicat cu

pe

foto credit: https://economictimes.indiatimes.com/

Oamenii de stiinta au intreprins studii ample pentru a descoperi nuantele efectelor cafelei asupra oamenilor, descoperind in cele din urma grupuri specifice pentru care acest elixir iubit poate reprezenta un risc.

Unul dintre principalele grupuri pe care oamenii de stiinta le identifica ca fiind potential vulnerabile la efectele adverse ale consumului de cafea sunt femeile insarcinate. Dansul complex al hormonilor si dezvoltarea delicata a fatului in timpul sarcinii necesita o abordare prudenta in alegerea unui regim alimentar.

Cercetarile arata ca aportul excesiv de cofeina in timpul sarcinii poate fi asociat cu un risc crescut de avort spontan, nastere prematura si greutate mica la nastere. Drept urmare, expertii in sanatate le sfatuiesc adesea pe viitoarele mamici sa-si controleze si sa limiteze aportul de cofeina, inclusiv cafea, pentru a avea o sarcina sanatoasa.

Persoanele cu anumite boli se incadreaza de asemenea in grupul celor pentru care consumul de cafea poate fi periculos. Pacientii cu probleme cardiace, cum ar fi aritmia sau hipertensiunea arteriala, pot prezenta simptome exacerbate datorita efectului stimulator al cofeinei. Aceasta poate duce la cresterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale, ceea ce poate reprezenta un risc pentru persoanele cu probleme cardiovasculare deja existente. Drept urmare, furnizorii de servicii medicale sfatuiesc adesea persoanele cu boli de inima sa-si limiteze consumul de cafea, ori sa exploreze bauturi alternative pentru a-si proteja sanatatea inimii.
De asemenea, persoanele predispuse la tulburari de anxietate sau atacuri de panica pot descoperi ca cafeaua le exacerbeaza simptomele. Cofeina, un stimulent natural al sistemului nervos central, poate contribui la cresterea nivelului de anxietate si neliniste la persoanele predispuse. Pentru persoanele predispuse la anxietate, limitarea sau evitarea consumului de cafea poate fi o alegere inteleapta pentru a mentine bunastarea mentala.

Reclama

In plus, oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre consumul de cafea si sanatatea oaselor. Desi dovezile nu sunt concludente, unele studii arata ca un consum excesiv de cafea poate interfera cu absorbtia calciului, care poate afecta in timp densitatea osoasa. Aceasta descoperire i-a determinat pe cercetatori sa recomande moderatie, in special persoanelor cu risc mai mare de osteoporoza sau celor cu un aport alimentar insuficient de calciu.
Pe langa preocuparile individuale de sanatate, anumite grupuri, cum ar fi cei care sunt in crestere, pot fi mai susceptibile la efectele negative ale cafelei.

Creierul si organismul in curs de dezvoltare al adolescentilor pot raspunde diferit la cofeina in comparatie cu adultii, ceea ce poate afecta somnul, starea de spirit si starea generala. Expertii recomanda parintilor si tutorilor sa fie precauti atunci cand le permit adolescentilor sa consume bauturi cu cofeina, inclusiv cafea, pentru a se sprijini dezvoltarea sanatoasa.

Cercetarile stiintifice privind potentialele riscuri ale consumului de cafea au facut lumina asupra unor grupuri specifice pentru care aceasta bautura populara ar putea sa nu fie la fel de benefica. Femeile insarcinate, persoanele cu anumite afectiuni medicale, cele predispuse la tulburari de anxietate, cele preocupate de sanatatea oaselor si anumite grupuri, cum ar fi adolescentii, ar trebui sa fie precaute sau sa-si limiteze consumul de cafea.

Pe masura ce studiile stiintifice continua sa dezvaluie dedesubturile interactiunilor cafelei cu diferite probleme de sanatate, aceste constatari ne amintesc ca moderatia si consideratiile individuale sunt esentiale atunci cand vine vorba de a savura aceasta bautura apreciata la nivel global.

Reclama

sursa: Rador Radio Romania

Continua sa citesti

Sanatate

S-a declarat epidemie de rujeola la nivel national!

Publicat cu

pe

Ministerul Sanatatii a declarat epidemie de rujeola la nivel national dupa ce a inregistrat peste 2000 de cazuri. Totodata Ministerul Sanatatii va derula o campanie de informare a parintilor, impreuna cu medicii de familie, pentru o mai buna aderenta la programul de vaccinare.

„Avand in vedere cresterea ingrijoratoare a cazurilor de rujeola, precum si numarul mare de spitalizari in sectiile de pediatrie si boli infectioase al copiilor infectati, Ministerul Sanatatii a declarat epidemie de rujeola la nivel national, pentru a face posibila vaccinarea copiilor cu varsta cuprinsa intre 9 si 11 luni, precum si recuperarea celor nevaccinati sau cu schema de vaccinare incompleta”, arata un comunicat al Ministerului Sanatatii.

In acest moment, se inregistreaza aproape 2.000 de cazuri la nivel national, in 29 de judete. De asemenea, Ministerul Sanatatii va derula o campanie de informare a parintilor, impreuna cu medicii de familie, pentru o mai buna aderenta la programul de vaccinare. Rujeola este o boala infectioasa, care se transmite cu usurinta mai ales la copiii nevaccinati, iar uneori evolutia este grava si pot aparea complicatii, avertizeaza oficialii din MS. Acoperirea vaccinala cu prima doza, la nivel national, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situandu-se pe un trend descrescator de mai mult de 10 ani.

Continua sa citesti

Sanatate

OMS cere informatii despre noul val de boli pulmonare din China!

Publicat cu

pe

O crestere a bolilor respiratorii in randul copiilor din China ingrijoreaza Organizatia Mondiala a Sanatatii, care a solicitat informatii detaliate de la Beijing, informeaza Rador Radio Romania.

China sustine ca nu a detectat niciun agent patogen nou sau neobisnuit legat de cresterea cazurilor de boli pulmonare in nordul tarii, a declarat Organizatia Mondiala a Sanatatii joi, 23 noiembrie, dupa ce a solicitat informatii detaliate de la Beijing.

„Autoritatile chineze au indicat ca nu au fost detectati agenti patogeni noi sau neobisnuiti, nici semne clinice neobisnuite, inclusiv in Beijing si Liaoning, ci doar cresterea generala a numarului de cazuri de boli respiratorii datorate agentilor patogeni cunoscuti”, a informat OMS intr-un comunicat.

Adresandu-se presei pe 13 noiembrie, autoritatile chineze au atribuit aceasta crestere a bolilor respiratorii abandonarii in acest an a restrictiilor de sanatate anti-Covid si circulatiei agentilor patogeni cunoscuti. Acestea au subliniat atunci necesitatea imbunatatirii supravegherii bolilor in unitatile sanitare, precum si intarirea capacitatii sistemului de sanatate de a ingriji pacienti, precizeaza OMS. Ce a solicitat OMS
Mass-media de stat chineza si sistemul global de monitorizare a bolilor ProMED au raportat, marti, cazuri de pneumonie neconfirmata la copii in nordul Chinei.

Reclama

OMS „a solicitat, de asemenea, informatii suplimentare despre tendintele recente in circulatia agentilor patogeni cunoscuti, inclusiv gripa, SARS-CoV-2 (virusul care provoaca Covid-19), RSV care afecteaza sugarii si Mycoplasma pneumoniae (o bacterie care provoaca pneumonie), precum si asupra gradului de aglomeratie in sistemul de sanatate”, mai precizeaza comunicatul.

Situata in nordul Chinei, capitala Beijing se confrunta in prezent cu o perioada de frig, cu temperaturi negative.

Orasul „intra intr-un sezon cu o incidenta ridicata a bolilor respiratorii infectioase”, a reamintit, miercuri, Wang Quanyi, director adjunct si epidemiolog sef al Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Beijing.

Reclama
Continua sa citesti

hot news