Acasă Social Curtea Constitutionala a decis ca modificarile aduse Codului Penal sunt neconstitutionale!

Curtea Constitutionala a decis ca modificarile aduse Codului Penal sunt neconstitutionale!

23

Curtea Constitutionala a decis ca modificarile la Codul Penal adoptate de Camera Deputatilor in 10 decembrie 2013 sunt neconstitutionale.

Judecatorii Curtii Constitutionale au discutat, miercuri, sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie si cele ale PDL privind modificarile la Codul Penal adoptate de Camera Deputatilor in 10 decembrie 2013.

In urma analizarii modificarilor aduse Codului Penal, Curtea Constitutionala a decis ca acestea sunt neconstitutionale.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a sesizat Curtea Constitutionala in 12 decembrie 2013, precizand in actul transmis CC ca modificarile aduse Codului Penal, in urma carora s-ar putea concluziona ca anumite persoane „sunt deasupra legii”, neputand fi pedepsite pentru comiterea unor infractiuni de coruptie, pot fi considerate incompatibile cu functionarea statului de drept.

Potrivit instantei supreme, prin modificarea legii, in sensul ca sunt scosi din categoria functionarilor publici presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, dar si prin schimbarile aduse la conflictul de interese, „s-ar putea desprinde concluzia ca toate categoriile de persoane exceptate de la art. 147 din Codul penal si art. 175 din noul Cod penal sau eliminate din sfera subiectului activ al infractiunii de conflict de interese prevazuta in art. 2531 din Codul penal sunt deasupra legii, neputand fi cercetate si pedepsite pentru savarsirea unor infractiuni de serviciu sau de coruptie, fapt care ar fi incompatibil cu functionarea statului de drept”.

Conform deciziei ICCJ de sesizare a CC, diferenta de tratament juridic instituita prin modificarile Codului penal nu are o „justificare obiectiva si rezonabila”, in conditiile in care conduce la „excluderea incidentei unor norme de incriminare in cazul unor categorii de persoane aflate in aceeasi situatie cu persoanele carora normele de incriminare le sunt aplicabile”.

Decizia de sesizare a Curtii Constitutionale a fost luata de Sectiile Unite ale instantei supreme, la doua zile dupa adoptarea modificarilor de catre Camera Deputatilor.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos