Cutremurator: Romania este groapa de gunoi a Europei!

14 dintre cele 16 TIR-uri cu deşeuri de import care au încercat să aducă, în acest an, gunoaie în România au fost oprite pe la puncte ale trecerei de Frontierei din judeţul Arad.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Mihaela Leş, spune de la începutul anului au fost oprite șapte automarfare la punctul de trecere a frontierei Nădlac și alte șapte la Vărșand. Poliția de Frontieră a sesizat imediat Garda de Mediu, mai spune Mihaela Leș.

Fostul Ministru al Mediului, Cristiana Paşca Palmer, anunţa că anul acesta autorităţile au reuşit să împiedice intrarea în ţară a 16 automarfare cu deşeuri de import. Legislaţia românească şi cea europeană împiedică importul de deşeuri care să ajungă la groapa de gunoi. Este vorba despre aproximativ 300 de tone de deşeuri. Conform documentelor, TIR-urile transportau deșeuri verzi însă în container se aflau deșeuri reziduale mixte, care urmau să fie duse la șase firme din Hunedoara și Ilfov.

Gunoaiele veneau din din Germania, 13 transporturi, din Austria și Ungaria. Ministrul mediului a mai anunţat că toate camioanele au fost trimise înapoi pentru că România nu este groapa de gunoi a Europei. În ţările din care proveneau deşeurile, depozitarea la groapă costă 80euro/tona, dar în România, în acest moment, nu există niciun cost. Ministrul mediului a mai precizat că și în țara noastră vor exista costuri de depozitare.

Sursa: Rador