28.9 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăACTUALITATECulturaDaca ai acest copac in curte sau in fata blocului NU TE...

Daca ai acest copac in curte sau in fata blocului NU TE ATINGE de el! Risti o amenda de 10.000 de lei!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Cum îi protejează politicienii pe oameni de urși?

Camera Deputaților din Parlamentul României a legalizat împuşcarea de...

Impresii ca-n Schengen, realitate ca-n iad. Aeroportul Otopeni amendat pentru că a rămas fără aer condiționat

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au dat...

De ce nu e bine sa stai la umbra unui nuc?

In timp ce nucile sunt delicioase si hranitoare, exista...

Ai în curte sau grădină un nuc și vrei să-l tai? Întâi trebuie să ceri aprobare de la primărie altfel poți primi o amendă de până la 10.000 de lei. Așa spune legea!

Regula este valabilă indiferent dacă cetăţenii vor să taie un singur pom din această specie sau mai mulţi, chiar dacă este vorba de propria curte, scrie avocatnet.ro și preluat de digi24.ro.

Nucul este o specie de pom protejată de lege în momentul de faţă. Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie, pentru obţinerea căreia trebuie îndeplinite anumite condiţii.
Cultura nucului din categoria pomi răzleţi (adică situaţi la distanţă unii de alţii) este reglementată în mod special de Legea pomiculturii nr. 348/2003. Potrivit acestui act normativ, tăierea nucilor răzleţi, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizaţii.

Indiferent de sistemul de cultură despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi), actul normativ stabileşte că tăierea nucilor în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei. 

“Ca sa primeasca aprobarea de defrisare, nucul trebuie sa aiba mai mult de 70% din coroana uscata sau sa impiedice executarea unei lucrari strategice sau de interes national”, a declarat Costel Botez, consilier superior in cadrul Directiei Agricole (DADR) Iasi.

Pentru fiecare nuc doborat, cel care solicita autorizatia de la DADR trebuie sa planteze cinci puieti din aceeasi specie.

“La dosar trebuie sa aduca dovada ca a cumparat dintr-o pepiniera autorizata puietii de nuc necesari plantarii”, a precizat inginerul Costel Botez pentru bzi.ro.

In cazul in care este posibil, nucii sunt plantati in curtea in care a avut loc defrisarea. Daca nu, primariile sunt obligate sa puna la dispozitie versanti care trebuie impaduriti.

Ultimele stiri