De ce are PSD trecere la Curtea Constitutionala? Valer Dorneanu DEZINCRIMINA deturnarea de fonduri, acum 10 ani, impreuna cu Iordache ”alta intrebare!”

1281

In urma cu zece ani, actualul presedinte al CCR, Valer Dorneanu, a propus impreuna cu Florin Iordache o lege prin care urmau sa fie dezincriminate faptele privind deturnarea de fonduri, informeaza Digi24. Printre beneficiarii acestei legi au fiost numerosi baroni locali ai PSD, printre care se afla si Liviu Dragnea, la acea data presedinte al Consiliului Judetean Teleorman.

In urma cu zece ani, Valer Dorneanu, la acea vreme deputat din partea PSD, propunea impreuna cu Florin Iordache si Tudor Mohora mai multe modificari la Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie si a celor conexe acestora. Era vorba despre dezincriminarea faptelor privind deturnarea de fonduri sau utilizarea subventiilor de la bugetul de stat, a relatat presa la acea vreme.

Legea modificata a fost trimisa spre promulgare, dar presedintele Traian Basescu a retrimis-o la Senat pentru reexaminare. Legea a trecut insa de Senat si a fost publicata in Monitorul Oficial din 29 martie 2007.

Astfel, Legea nr. 78/2000 se modifica si avea urmatorul cuprins: „b) acordarea de subventii cu incalcarea legii, neurmarirea, conform legii, a destinatiilor subventiilor; c) utilizarea subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, precum si utilizarea in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice.”

Pedeapsa pentru aceste fapte era incadrata de la 5 la 15 ani de inchisoare.

Presa scria ca printre beneficiarii modificarii acestei legi se aflau mai multi baroni locali ai PSD, printre care Dumitru Sechelariu, Gheorghe Savu, Liviu Dragnea, Gavril Marza, Bebe Ivanovici sau Nicusor Constantinescu. Toti acestia erau cercetati la acea vreme pentru deturnare de fonduri.

Un alt beneficiar era Marian Oprisan, trimis in judecata, cu un an inainte, de catre DNA pentru deturnare de fonduri. DNA il acuza ca a cauzat un prejudiciu de 5,5 milioane de lei.

Mai exact, Consiliul Judetean Vrancea a primit in anul 2004 aproape doua milioane de dolari pentru pietruirea drumurilor comunale. Fondurile au fost virate de la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului dintr-un credit extern de 50 milioane dolari. Ministerul era condus la acea vreme de deputatul de Vrancea Miron Mitrea, caruia Oprisan ii spunea „fratele Miron”. Procurorii DNA au stabilit ca Oprisan si ceilalti acuzati se fac vinovati de un prejudiciu de 5,5 milioane de lei.

Presa mai relata atunci ca prejudiciul total retinut in sarcina celor enumerati mai sus se ridica la peste 20 milioane de lei.

Statisticile DNA din perioada 2003-2005 arata ca au fost descoperite 337 infractiuni de utilizare a creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate si alte 121 infractiuni la regimul de creditare, varful de sarcina fiind in anul 2004, cand s-au inregistrat 230 de asemenea infractiuni.