18.6 C
București
luni, aprilie 15, 2024
AcasăSocialDe la 1 aprilie iar se scumpeste gazul!

De la 1 aprilie iar se scumpeste gazul!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Scumpiri pe banda rulantă în 2024

Managerii de întreprinderi din economia românească nu văd cu...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Prețul gazelor naturale din producția internă se va liberaliza de la 1 aprilie, însă acest lucru nu va avea un impact foarte mare asupra facturilor populației, a declarat Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). 

Potrivit acestuia, furnizorii de gaze vor fi obligați să factureze gazele către populație la prețul actual de 60 lei/MWh, indiferent de costul cu care vor achiziționa gazele naturale. Acest preț va rămâne în vigoare timp de un an, până la 1 aprilie 2018, când se va face o recalculare a costurilor. „Furnizorii o să factureze cu 60 lei, dar o să plătească cât e prețul de piață și suportă diferența, iar anul viitor vor fi recunoscute costurile”, a afirmat președintele ANRE. Practic, prețul de vânzare a gazelor rămâne tot la nivelul care este acum impus prin lege, de 60 lei/MWh.

Havrileț a explicat că, dacă furnizorii vor avea costuri de achiziție cu peste 5 la sută mai mari decât prețul de bază de 60 lei impus de ANRE, atunci este posibil, totuși, să se facă o nouă recalculare a tarifelor finale către populație, înainte de 1 aprilie 2018.

„Furnizorii au atras atenția că dacă vor exista diferențe mai mari de 5%, vor înregistra pierderi financiare foarte mari și atunci e posibil să ajustăm prețurile finale la trimestru sau semestru. Un lucru e cert: furnizorii nu vor putea factura un preț de achiziție al gazelor mai mare decât ce am stabilit noi”, a punctat președintele ANRE.

Ultimele stiri