Se pare că producătorii de produse alimentare și oamenii de știință încearcă să facă alimentele mai puțin reale și mai mult nesănătoase. Dar, haideți să facem apel la memorie… Mai întâi, au fost introduse în procesul de fabricație două procedee noi: omogenizarea și pasteurizarea; s-a trecut apoi la adăugarea de coloranți artificiali, arome și tot felul de conservanți; au urnat organismele modificate genetic. Acum avem nanoparticulele.

Când auzi de nanoparticule, involuntar te gândești la filme SF. Dacă însă le pui alături de ultimul covrig sau gogoașă pe care le-ai mâncat, parcă nu mai sună atât de bine. Ce sunt de fapt, nanoparticulele: Sunt ele periculoase pentru organismul uman? Sau organismul nostru nu este afectat de folosirea lor în alimentație?

Concluziile celui mai recent studiu de nanotoxicologie, realizat în Olanda, au prezentat dovezi potrivit cărora expunerea orală la nanoparticule de dioxid de titan poate avea efecte negative în timp asupra ficatului, ovarelor și testiculelor.

Acest lucru este relevant în special atunci când este vorba de copii, care sunt mai vulnerabili în fața pericolelor potențiale generate de nanoparticule. Un raport al Environmental Science & Technology a subliniat faptul că cei mici sunt cel mai expuși la dioxidul de titan, din simplul motiv că, față de produsele alimentare care nu-l conțin,  conținutul de zahar din TiO2 este mult mai mare.

Continuând lecturarea concluziilor diverselor studii efectuate de-a lungul timpului cu privire la nanoparticule, ajungem la cele ale doctorului Georgios Pyrgiotakis, de la Școala de Sănătate Publică Harvard, potrivit căruia nanoparticulele ar putea trece în fluxul sanguin si provoca inflamații. De asemenea, prin acumularea lor  în organism se ajunge la perturbarea proceselor biochimice normale.

Și Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului a clasificat dioxidul de titan ca fiind ”posibil cancerigen pentru oameni”.

In același timp, și studiile pe animale sugerează că nanoparticulele din produsele alimentare pot provoca inflamarea tractului digestiv, pot distruge ADN-ul și ataca celulele sănătoase. Deși aceste studii au utilizat cantități de nanoparticule mai mari decât cele prezente în produsele alimentare umane, ele se pot aplica și în cazul oamenilor care consumă cu regularitate produsele care conțin aceste substanțe.

Vezi continuarea pe exquis.ro!