19.1 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăSocialSanatateDe la ce distanta se ia coronavirusul? Cat timp rezista pe diferite...

De la ce distanta se ia coronavirusul? Cat timp rezista pe diferite suprafete?

in:

Stiri pe acelasi subiect

Intrebarile momentului in toata lumea sunt legate de transmiterea coronoavirusului iar cifrele care raspund la cele mai importante intrebari sunt ingrijoratoare. De la ce distanta se ia coronavirusul? La o distanta de 4,5 metri in aer si supravietuieste 30 de minute! Cat timp rezista pe diferite suprafete? In medie rezistă circa patru zile pe diferite suprafeţe.

Asta arata un studiu realizat de către experţii chinezi, care explică modul de transmitere a virusului. Primul pacient infectat cu coronavirus a îmbolnăvit, în cursul unei călătorii cu autobuzul, până la 13 pasageri, pe şapte dintre ei aproape instant.

Cercetătorul Hu Shixiong de la Centrul de Control şi Prevenţie din Provincia Hunan, a prezentat rezultatul unui studiu realizat pe pacienţii unui autocar care a călătorit în China pe 22 ianuarie, momentul „zero” pentru declanşarea noului coronavirus. „Pacientul zero”, infectat, a urcat în autobuz, fără a purta mască de protecţie şi fără a şti că este purtător de COVID-19. Rezultatele analizei arată că acesta a îmbolnăvit şapte persoane doar în timpul călătoriei (alţi patru au fost depistaţi pozitiv după).

Deşi în plină epidemie internaţională de noul coronavirus, autorităţile internaţionale îi sfătuiau pe oameni să păstreze o distanţă sigură de unu-doi metri, cercetătorii chinezi au descoperit că o persoană bolnavă îi poate infecta pe cei care se află chiar şi la o distanţă de 4,5 metri.  Apoi, coronavirusul care provoacă boala COVID-19 poate supravieţui cel puţin 30 de minute în aer, timp în care poate infecta alte persoane, conform studiului experţilor guvernului chinez. Totodată, virusul rezistă timp de mai multe zile pe suprafeţe, crescând astfel riscul de transmitere în rândul persoanelor care iau contact cu ele şi apoi îşi ating faţa. Perioada de supravieţuire diferă în funcţie de tipul suprafeţei şi temperatură. „Poate fi confirmat că într-un spaţiu închis, ventilat, distanţa de transmitere depăşeşte distanţa considerată sigură. Iar legat de temperatură, virusul rezistă la temperaturi de 36,6 grade Celsius circa trei zile pe sticlă, textile, metal, plastic sau hârtie”, se precizează în studiu.

Spre exemplu, dacă o persoană infectată călătoreşte cu un mijloc de transport îi infectează pe pasagerii care stau la cel mult 4,5 metri de acesta, fără a interacţiona cu aceştia, aşa cum a fost şi cazul pacientului zero, care pe durata călătoriei sale cu autobuzul a infectat 13 persoane, chiar dacă unele se aflau la 6 scaune distanţă. În plus, virusul supravieţuieşte în aer circa 30 de minute după ce persoana infectată a coborât şi poate fi „inhalat” de către alţi pasageri care se urcă în  mijlocul de transport”, explică studiul.

Cercetatorii chinezi avertizeaza si ca noul coronavirus poate supravietui mai mult de cinci zile pe piele (fata, maini) sau pe fluidele corporale (transpiratie, saliva etc.). Acestia recomanda folosirea mastilor de protectie si evitarea spatiilor aglomerate.

„Atunci cand circulam cu mijloacele de transport in comun, ar fi bine sa purtam, tot timpul, masca si, in acelasi timp, sa evitam contactul cu partile metalice ori de lemn din autobuze. Totodata, sa incercam pe cat posibil sa nu ne atingem fata”, se mai precizeaza in studiu, care a concluzionat ca toate cunostintele noastre despre coronavirus sunt inca limitate, in conditiile in care pasagerii care se aflau cel mai aproape de pacientul zero nu au fost infectati cu COVID-19.

Ultimele stiri