20.2 C
București
joi, iulie 25, 2024
AcasăEconomieDecanul Facultatii de Administrare a Afacerilor il face praf pe Ciolacu..."consiliat de...

Decanul Facultatii de Administrare a Afacerilor il face praf pe Ciolacu…”consiliat de neocomunistii din jurul sau”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Tanase Stamule, decanul Facultatii de Administrare a Afacerilor cu predare in limbi straine (FABIZ) din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucuresti il face praf pe premierul Ciolacu dupa ce acesta a propus un pachet de legi care da o lovitura grea mediului de afaceri romanesc, indiferent de sursa de capital.

Intr-o opinie publicata pe site-ul ziarului financiar zf.ro, Tanase Stamule evidentiaza ca Romania va ajunge unica in Uniunea Europeana prin masurile fiscale la adresa companiilor, cu alte cuvinte ne indreptam cu pasi repezi spre distrugerea capitalului privat si incurajarea comunismului…

„Insistenta cu care premierul, consiliat de neocomunistii din jurul sau, tine de impozitul pe cifra de afaceri trebuie sa ne dea de gandit in ceea ce priveste viitorul economic al Romaniei. Pachetul Ciolacu risca sa devina o piatra de moara pentru tara noastra.

Nicio tara din Uniunea Europeana nu are un impozit similar si nici nu are de gand sa introduca. Discursul impotriva marilor companii trebuie facut cu cap, pentru a nu afecta locurile de munca ale romanilor.

Cand e vorba de mari companii trebuie sa discutam despre doua categorii distincte.

Prima categorie este formata de firmele ce au ca piata Romania si unde valoarea adaugata ramane in tara. Aceste companii au ca obiectiv principal profitul in Romania si e firesc sa fie urmarite cu atentie pentru a ne asigura ca platesc taxe. Aceste companii au in general rata profitului peste 6% si probabil ca impozitul pe cifra de afaceri nu le va lovi foarte tare fiindca vor plati oricum. A doua categorie de companii este formata din cele care produc in Romania pentru piete externe. Sunt companiile de componente de tot felul, haine, piese auto, etc. Aceste companii au ales Romania datorita proximitatii fata de vestul Europei, fortei de munca si legislatiei predictibile. Ele nu isi vand produsele in Romania si valoarea adaugata pe care o realizeaza la noi e foarte mica. Implicit, aceste firme au marje de profit intre 0 si 3%, obiectivul lor nefiind de a face profit ci de a optimiza costurile de productie pentru produsul final.

Aceste companii vor fi direct afectate de impozitul pe cifra de afaceri, multe urmand sa treaca pe pierdere. In acest fel si atractivitatea Romaniei ca destinatie de investitii va scadea masiv iar multe firme vor decide sa plece in tari vecine cu taxe mai mici.

Companiile care produc in special pentru alte piete angajeaza peste 1 milion de romani. Desigur ca putem spune ca nu ne intereseaza viitorul acestor oameni iar ura fata de corporatii e mai importanta politic decat stabilitatea locului lor de munca.

Din pacate, din cauza sfaturilor proaste primite de premier din partea consilierilor neocomunisti, Romania risca sa intre intr-o aventura economica ce nu stim cum se va sfarsi.

Desi pachetul Ciolacu este necesar pentru a rezolva criza bugetara provocata de gaura lui Caciu, este nevoie de foarte mare atentie politica pentru a nu afecta masiv iremediabil mediul de afaceri”, arata Tanase Stamule in opinia de pe ZF.RO.

Ultimele stiri