Acasă Angajari Decizie in Romania: Angajatorul este obligat sa va cumpere ochelari daca lucrati...

Decizie in Romania: Angajatorul este obligat sa va cumpere ochelari daca lucrati la calculator!

Angajații din România trebuie să beneficieze de ochelari de vedere plătiți de compania la care lucrează, dacă munca lor presupune activitate în fața unui ecran, arată o decizie Curții Europene de Justiție. Românii beneficiază de acest drept din 2006, însă puțini angajați cunosc această prevedere. 

Curtea Europeană de Justiție (CJUE) s-a pronunțat în cazul unui polițist care a mers până în instanță ca să demonstreze că angajatorul trebuie să-i furnizeze ochelari de vedere, întrucât lucrează în fața unui monitor. Cererea de sesizare a CJUE a fost formulată în fața Curții de Apel Cluj într-o cauză care avea ca obiect obligarea Inspectoratului General pentru Imigrări din România să plătească contravaloarea ochelarilor de vedere pentru angajatul care își desfășoară activitatea în fața unui ecran, potrivit informațiilor regăsite pe site-ul oficial al CJUE. Inițial, instituția la care este angajat polițistul a refuzat să îi plătească 2.629 de lei.

„TJ (n.red. angajatul de la Inspectoratul General pentru Imigrări din România) afirmă că lucrul la monitor și alți factori de risc, precum lumina „vizibilă discontinuă”, absența luminii naturale și suprasolicitarea neuropsihică, au determinat o deteriorare puternică a vederii sale. Prin urmare, ar fi trebuit, la recomandarea unui medic specialist, să schimbe ochelarii de vedere pentru a corecta scăderea acuității sale vizuale.

Susținând că sistemul național de asigurări de sănătate român nu prevedea rambursarea sumei de 2.629 lei românești (RON) (aproximativ 530 de euro), reprezentând contravaloarea costului ochelarilor de vedere, și anume costul lentilelor, al ramei și al manoperei, TJ a solicitat Inspectoratului General să îi ramburseze suma respectivă. Această cerere a fost respinsă.

Ulterior, TJ a sesizat Tribunalul Cluj (România) cu o acțiune având ca obiect obligarea Inspectoratului General la plata sumei menționate. Această instanță a respins acțiunea pentru motivul că nu erau îndeplinite condițiile pentru obținerea rambursării solicitate, în măsura în care articolul 14 din Hotărârea Guvernului nr. 1028/2006 nu ar conferi dreptul la rambursarea costului unui dispozitiv de corecție special, ci numai la furnizarea unui astfel de dispozitiv dacă utilizarea sa ar fi considerată necesară.

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentVestea inceputului de an: Scade varsta de pensionare pentru anumiti romani!
Articolul următorDestinatie surpriza: Ce loc de munca si-a gasit Elena Basescu dupa ce a iesit din politica