11.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăSocialSanatatePrimele decese din cauza gripei sezoniere in Romania. Daca era Covid acum...

Primele decese din cauza gripei sezoniere in Romania. Daca era Covid acum eram toti blocati in casa?

in:

Stiri pe acelasi subiect

O tara blocata de proteste! Medicii nu vor mai elibera niciun document de la 1 februarie

După protestele transportatorilor, ale fermierilor și amenințările altor categorii...

Investitii de 11 miliarde in spitalele din Romania! Rafila anunta o schimbare de amploare

Alexandru Rafila, ministrul sanatatii a anuntat din prima zi...

OMS cere informatii despre noul val de boli pulmonare din China!

O crestere a bolilor respiratorii in randul copiilor din...

INSP a anunțat joi primele două decese cauzate de virusul gripal în acest sezon. Este vorba despre două femei de 25, respectiv 50 de ani, din București. Ambele erau nevaccinate antigripal.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat, joi, primele două decese confirmate cu gripă în actualul sezon. Primul caz a fost la o femeie în vârstă de 25 de ani, din București, fără condiții medicale pre-existente și nevaccinată antigripal. Ea a fost confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3. Al doilea caz a fost la o femeie în vârstă de 50 de ani, din București, care avea probleme medicale preexistente, dar era nevaccinată antigripal. Ea a fost confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1.

Potrivit INSP, în ultima săptămână (26.12.2022-01.01.2023) au fost peste 74.000 de cazuri de infecții respiratorii. Deși în această săptămână au existat subraportări datorate sărbătorilor de iarnă, variația în plus față de media calculată de 48.489 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 53.8%, fiind a 3-a săptamână consecutivă în care au fost depășite ratele istorice. Având în vedere succesiunea a 3 săptămâni epidemice, care au evoluat cu o intensitatea înaltă a activității gripale, putem vorbi de o situație de alertă epidemiologică, notează INSP.

Au fost raportate la nivel național 4.961 cazuri de gripă clinică comparativ cu 2.685 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă, număr de cazuri mult crescut față de media calculată de 315 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019). Cazurile de gripă clinică au fost raportate de 34 județe, cele mai multe fiind în municipiul București (2624) și în județele Brașov (441), Cluj (243) și Prahova (236). Comparativ cu sezonul prepandemic 2019-2020, în sezonul actual, se înregistrează o creștere a numărului de cazuri clinice cu 5 săptămâni mai devreme.

Cu toate acestea, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că nu va declara epidemie de gripă în România pentru că asta ar însemna impunerea unor restricții. În schimb, va emite o instrucțiune privind „starea de alertă epidemică”.

Ultimele stiri