Acasă ACTUALITATE Demisie de rasunet la Budapesta! Oamenii lui Viktor Orban se delimiteaza de...

Demisie de rasunet la Budapesta! Oamenii lui Viktor Orban se delimiteaza de el, dupa declaratiile extremiste din Romania

Consiliera lui Viktor Orban responsabilă cu incluziunea socială, Zsuzsa Hegedus, a demisionat marți din cancelaria premierului, după declarațiile rasiste ale lui Orban de la Băile Tușnad. Aceasta a publicat o scrisoare deschisă în care califică discursul drept unul „nazist”. „Lui Goebbels i-ar fi plăcut”, a scris aceasta. Între timp, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs, a afirmat marți că cei care critică discrusul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad „nu înţeleg în mod clar diferenţa între amestecul de diferite grupuri etnice ale sferei iudeo-creştine şi amestecul de popoare de diferite civilizaţii”. 

După afirmațiile făcute de premierul maghiar la Băile Tușnat, Zsuzsa Hegedus, una dintre cele mai vechi colaboratoare ale lui Orban și-a anunțat demisia. „Îmi pare sincer rău că trebuie să pun capăt unei relații din cauza unei poziții atât de rușinoase”, a scris aceasta, într-o scrisoare deschisă, publicată de presa de la Budapesta.

„Un text pur rasist, care i-ar fi plăcut chiar și lui Goebbels. (…) După un astfel de discurs, care contrazice toate valorile mele de bază, nu am rămas cu altă opțiune”, a scris Zsuzsa Hegedus.

„Noi (ungurii) nu suntem o rasă mixtă…și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a spus Orban sâmbătă. El a adăugat că țările unde europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”.

Guvernul de la Budapesta a încercat marți să liniștească apele după declarațiile controversate făcute de premierul Ungariei Viktor Orban. Într-un text publicat de purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar, acesta spune că este vorba despre „o interpretare greşită”. 

„Prim-ministrul Orban a ținut un discurs în weekend, în stilul său caracteristic, iar elita mass-media mainstream a hiperventilat câteva rânduri dure despre imigrare și asimilare. Este pentru a distrage atenția de la cinci puncte incomode”, își începe textul Zoltan Kovacs. Acesta scrie despre războiul din Ucraina, despre sancțiunile europene, despre „pilonii civilizației europene” care „se prăbușesc”, reluând discursul lui Orban, considerat de mulți desprins din propaganda Moscovei.

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentDoi piloti de top ai Rusiei omorati in Ucraina cu rachete HIMARS
Articolul următor„Este moral gresit sa le permitem rusilor sa calatoreasca”. O tara din Europa inchide granitele pentru rusi