Acasă ACTUALITATE „Este moral gresit sa le permitem rusilor sa calatoreasca”. O tara din...

„Este moral gresit sa le permitem rusilor sa calatoreasca”. O tara din Europa inchide granitele pentru rusi

Liderii principalelor grupuri parlamentare din Finlanda declara ca sunt de acord cu interzicerea vizelor turistice pentru cetatenii rusi, anunta site-ul yle.fi.

Liderii fiecaruia dintre cele mai mari patru partide – SDP al premierului, Coalitia Nationala (NCP), Partidul Finlandezilor si Centrul – au declarat ca ar sustine o oprire imediata a eliberarii vizelor. SDP si Centrul sunt principalele partide guvernamentale, in timp ce celelalte doua sunt principalele blocuri de opozitie.

Antti Lindtman, presedintele grupului de 40 de parlamentari ai SDP, a declarat ca exista motive intemeiate pentru ca guvernul sa analizeze de urgenta restrictionarea vizelor turistice.

Yle a intervievat patru membri ai Comisiei pentru afaceri externe, reprezentand SDP, NCP, Centrul si Verzii. Toti, cu exceptia unuia, au fost de acord ca vizele turistice rusesti ar trebui limitate sau suspendate.

Singurul care s-a opus a fost deputatul social-democrat Kimmo Kiljunen. Acesta a sustinut ca finlandezilor si rusilor ar trebui sa li se permita sa mentina legaturile la nivel personal.

„Prin izolarea [cetatenilor rusi], am consolida supravietuirea regimului actual al Rusiei… ar trebui sa se depuna cu siguranta eforturi la toate nivelurile pentru a creste interactiunea grupurilor civile. Acest lucru va aduce schimbari”, a declarat Kiljunen.

La randul sau, deputatul Saara Hyrkko, de la Verzi, a sugerat ca cei care sosesc din Rusia ar trebui sa fie informati in mod sistematic cu privire la razboiul din Ucraina, inclusiv cu privire la atrocitatile comise in zonele controlate de Rusia.

Grupul parlamentar al PCN a emis luni o declaratie in care solicita interzicerea vizelor turistice pentru cetatenii rusi, argumentand ca „este moral gresit sa le permitem rusilor sa calatoreasca in Finlanda in timp ce, in acelasi timp, Rusia duce un razboi brutal de distrugere in Ucraina”.

PCN a propus sa se permita exceptii pentru cei care se bazeaza pe tratamente medicale, vizite la rude apropiate sau persoane private care au bunuri, cum ar fi proprietati imobiliare in Finlanda. Acesta a precizat ca disidentii sau cei care fug din Rusia din alte motive ar putea in continuare sa solicite protectie internationala.

Luna trecuta, PCN, care are 37 de locuri, a devenit al doilea partid de opozitie ca marime din legislativ, ca urmare a demisiei deputatului Wille Rydman. Partidul Nationalist Finlandez detine 38 de locuri, in timp ce Centrul are 31 de locuri.

Parlamentul urmeaza sa se reuneasca din nou la inceputul lunii septembrie.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentDemisie de rasunet la Budapesta! Oamenii lui Viktor Orban se delimiteaza de el, dupa declaratiile extremiste din Romania
Articolul următorMasca revine in Romania: Purtata la interior, in autobuze si alte spatii inchise