Acasă ACTUALITATE Descoperire în apropierea Terrei: Obiect misterios se învârte, pe o orbita apropiată...

Descoperire în apropierea Terrei: Obiect misterios se învârte, pe o orbita apropiată Pământului, în jurul Soarelui!

Oamenii de ştiinţă au descoperit de multă vreme în apropierea Pământului un obiect misterios care se învârte pe o orbită apropiată cu planeta noastră în jurul Soarelui. Descoperirea a fost prezentată la cea de-a 49-a ediţie a evenimentului Annual Division for Planetary Sciences Meeting, care a avut loc în Provo, Utah.

S-a speculat că este o bucată de rachetă, un alt tip de gunoi spaţial sau un corp spaţial neidentificat. O echipă de cercetători de la Universitatea din Arizona, condusă de Vishnu Reddy, a elucidat misterul. Ei lucrează cu unul dintre cele mai mari telescoape, Large Binocular Telescope (LBT), situat pe Muntele Graham din Arizona.
Obiectul (469219) 2016 HO3 este, de fapt, un asteroid. Acesta are o lungime de 100 de metri şi, deşi orbitează în jurul Soarelui, este şi un fel de satelit al Pământului, în jurul căruia se învârte. Care sunt şansele ca obiectul (469219) 2016 HO3 să lovească Terra? Destul de mici. Până acum a fost descoperite cinci astfel de corpuri, iar 2016 HO3 are cea mai stabilă orbită. Când se află cel mai aproape de Pământ, corpul se află la de 38 de ori distanţa de la planeta noastră la Lună. De unde provine acest obiect nu se ştie, deocamdată.

Asteroidul 2016 HO3 a fost detectat pentru prima oară în data de 27 aprilie 2016, de astronomii NASA, cu ajutorul telescopului Pan-STARRS 1, amplasat în apropierea vulcanului Haleakalā din Insulele Hawaii. Din moment ce 2016 HO3 se învârte în jurul Terrei, însă fără a se distanţa foarte mult de aceasta în timp ce orbitează în jurul Soarelui, noi ne-am referit la el ca fiind un cvasi-satelit al planetei noastre. Un alt asteroid, 2003 YN107, a realizat o orbită similară în urmă cu peste 10 ani, însă el s-a îndepărtat de Pământ. Noul obiect cosmic pare, însă, mult mai stabil. Calculele noastre arată că 2016 HO3 a fost un cvasi-satelit stabil al Terrei pentru aproape un secol şi va continua să fie aşa multe secole de acum înainte”, susţine Paul Choda, manager al Centrului NASA pentru Studiul Obiectelor din Apropierea Pământului, din cadrul Jet Propulsion Laboratory, California.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentAsta au promis in campanie? Guvernul PSD-ALDE introduce o noua taxa pentru toti romanii!
Articolul următorFotografia anului 2017 in lume: Ce viitor mai are omenirea?