Acasă International DESCOPERIRE SURPRIZA! Exista UN LAC pe MARTE!

DESCOPERIRE SURPRIZA! Exista UN LAC pe MARTE!

Descoperire surpriza pe Marte. Cercetand craterul Gale de pe planeta rosie, robotul Curiosity a descoperit ca acesta a adapostit un lac in urma cu miliarde de ani. Acest lucru reprezinta o dovadă clara a faptului ca planeta rosie a avut candva un mediu umed propice vietii microbiene, spun cercetatorii.

Curiosity_NASA

Noile descoperiri combina date colectate in cei peste doi ani de cand roverul Curiosity a ajuns pe suprafata lui Marte, in august 2012, in craterul Gale, care are un diametru de 154 de kilometri.

Cercetatorii au descoperit straturi de roci care contin sedimente transportate de apa, inclinate catre centrul craterului, unde in prezent se afla muntele Sharp, inalt de aproximativ 5.000 de metri. Acest lucru ar putea insemna ca varful muntos nu ar fi existat in urma cu circa 3,5 miliarde de ani, cand craterul era plin cu apa, potrivit expertilor care lucreaza cu roverul Curiosity.

„Descoperirea straturilor inclinate a fost… o surpriza. Geologie sedimentara… este o metoda de varf pentru a incerca sa intelegem Pamantul. Cand companiile petroliere colecteaza date seismice din mai multe regiuni, ele de fapt cauta straturile inclinate… si astfel obtii o geometrie care iti spune unde sunt rocile pe care le cauti”, a declarat cercetatorul-sef John Grotzinger, de la California Institute of Technology din Pasadena.

La putin timp dupa ce a ajuns pe Marte, roverul a descoperit ca planeta a avut candva ingredientele chimice si conditiile de mediu necesare sustinerii vietii microbiene, indeplinind astfel scopul primar al misiunii sale.

Marimea lacului din craterul Gale, durata si sedimentele transportate de apa sustin ideea ca ar fi fost suficient timp pentru ca viata sa apara si sa prospere, a declarat savantul Michael Meyer, care lucreaza in cadrul programului de explorare martiana al NASA.

Sursa: Mediafax

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentTVA redus cu 15% pentru pachetele all inclusive din turism!
Articolul următorAi mai putini bani pe card decat stiai? Afla cum ti se fura fondurile fara sa iti dai seama