Cand vine vorba de rotunjirile veniturilor, cel putin un mare vanzator online din Romania abordeaza diverse strategii care sunt la limita legii, in cel mai bun caz. Aceasta firma percepe un comision la plata cu cardul, despre care lasa sa se inteleaga ca ar fi impus de operatorul de plati si, mai mult, cere bani clientilor care vor sa capete informatii suplimentare despre platile efectuate sau care vor sa faca o reclamatie. In urma sesizarilor Protectia Consumatorilor anunta ca va declansa o investigatie
Eventim Romania, unul dintre cei mai mari vanzatori online de bilete la spectacole sau evenimente sportive, utilizeaza practici aflate la limita legii. Compania cu vanzari de milioane de euro anual impune clientilor sai un comision la plata cu cardul. Pentru a putea face acest lucru in conditii de relativa legalitate, firma foloseste doua tehnici utilizate din ce in ce mai multi comercianti cu activitate in mediul online.
In primul rand, pentru ca legea din Romania interzice in mod expres suptrataxarea platilor cu cardul, Eventim, prezentata pe site-ul propriu ca entitate juridica din Romania(Eventim Romania SRL), opereaza platile printr-o firma germana cu specializare in domeniul aviatiei (LUFTHANSA AIRPLUS SERVICEKARTEN GMBH). In acest fel, pentru ca legea din Germania nu interzice aplicarea unui comision, Eventim are posibilitatea de a aplica o suprataxa de 2% din valoarea fiecarei plati.
Mai mult decat atat, in cazul in care doresc sa obtina telefonic informatii privind platile sau achizitiile efectuate, clientii sunt obligati sa achite un tarif de 0,37 euro/minut avand in vedere ca Eventim ii directioneaza catre un numar tarifat al unei companii de telefonie, Telekom. Mai mult, operatorii respectivei companii au aratat faptul ca nu detin informatii despre Eventim, rolul lor fiind doar acela de a inregistra si plasa comenzi.
Chiar si asa ramane un semn de intrebare pentru ca, asa cum se vede si in imaginea din galeria foto (print screen cu plata catre Eventim), taxa respectiva este atribuita companiei Visa fiind denumita nu „taxa de rezervare” asa cum scrie pe site ci „comision pentru cardul de credit”(credit card fee). Potrivit portalului Visa, taxa respectiva este, chiar si in Germania, mult mai mica decat procentul de 2% perceput de Eventim.
Mai mult, suma comisionata merge catre Eventim, nu catre alte entitati, adica cei 2% nu sunt in niciun caz o taxa impusa de Visa. De altfel, in Romania legea este foarte clara in aceasta privinta, dupa cum ne explica si specialistii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. „ In conformitate cu prevederile OUG 113/2009 privind serviciile de plata, beneficiarul platii, in cazul de fata operatorul economic mentionat nu poate solicita platitorului un pret suplimentar pentru utilizarea unui anumit instrument de plata. Operatorii economici care comercializeaza online produse sau servicii nu au dreptul de a incasa comisioane in cazul in care un consumator alege sa efectueze plata produsului respectiv cu cardul”, arata ANPC.
In urma solicitarilor privind legalitatea practicilor Eventim, Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor a aratat ca va declansa o investigatie pe aceasta tema. „ Referitor la faptul ca operatorul economic percepe un comision de 2% la plata cu cardul, motivand ca acesta ar fi un comision perceput Visa, precizam ca la nivelul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nu au fost inregistrate reclamatii de acest gen din partea consumatorilor, dar avand in vedere aceste aspecte sesizate de catre dumneavoastra, ANPC va declansa in urmatoarea perioada o actiune de verificare a acestei practici.”, ne-au spus reprezentantii ANPC.
Eventim nu este insa singurul operator online din Romania care percepe taxe suplimentare folosind exact metoda inregistrarii intr-o altatara decat Romana. Acesta este, cel mai probabil, si motivul pentru care, potrivit statisticilor, aproximativ 80% dintre comerciantii online care opereaza in Romania sunt inregistrati in alte tari. Mai mult, moda „taxei de rezervare” este una deja consacrata. In Romania, OUG 113/2009 prin care s-a transpus Directiva Serviciilor de Plati spune foarte clar: «Beneficiarul unei plati nu poate sa ceara un pret mai mare in functie de instrumentul cu care se face plata».
Aceasta inseamna ca niciun comerciant din Romania nu poate sa ceara o taxa cand spui ca platesti cu cardul. Dar am avut multe situatii, mai ales in mediul online, cand se spune de exemplu «daca vrei sa platesti cu cardul ai o taxa de rezervare», tot de felul de subterfugii. Atat timp cat aceasta taxa de rezervare se aplica si cand platesti in numerar sau din cont, nu este discriminare, dar in momentul in care o anumita taxa se aplica numai cand platesti cu cardul, aceea este ilegala conform legislatiei din Romania”, explica Catalin Cretu, director regional pentru Romania, Croatia si Slovenia al Visa Europe.
Precizam ca Eventim nu are in Romania o politica de comunicare cu presa motiv pentru care, in ciuda insistentelor noastre, nu am reusit sa ii contactam pentru detalii. In masura in care vom obtine totusi o reactie, o vom publica imediat ce va fi disponibila.
Sursa: Economica
Susa: