Acasă International GRECIA SE PRABUSESTE! Bursele au cazut!

GRECIA SE PRABUSESTE! Bursele au cazut!

Grecia se prabuseste! Bursele au cazut la Atena. La ora 13,23 ora Romaniei, principalul indice al Athens Stock Exchange era in scadere cu 11,2%, pana la 926,77 puncte. Aceasta este cea mai grava situatie din 1987 pana in prezent, scrie FastFT, citata de Business Insider.

Grecia

Declinul abrupt vine dupa anuntul ca alegerile prezidentiale din Grecia au fost amanate pentru 17 decembrie. Presedintele Greciei este ales de parlamentul grec, nu de populatie. Dar guvernul are nevoie de o super-majoritate pentru a instala un presedinte, si nu o are in acest moment.

Programat initial pentru anul viitor, primul tur al alegerii, de catre Parlament, a succesorului actualului sef al statului, Karolos Papoulias, va avea loc in data de 17 decembrie. Avand in vedere numarul de mandate de care se bucura coalitia la putere este aproape imposibila alegerea presedintelui in primul sau al doilea tur al acestui sufragiu indirect care necesita o majoritate calificata de doua treimi.

Prin urmare, al treilea tur este foarte probabil, in cursul caruia este nevoie de votul favorabil din partea a trei cincimi dintre membrii adunarii, un scor pe care majoritatea nu l-a putut obtine la niciun scrutin recent. Fara presedinte al tarii ales dupa cel de-al treilea tur de scrutin, Parlamentul va fi dizolvat in termen de zece zile si vor fi organizate alegeri anticipate.

In prezent, Coalitia radicala a Stangii SYRIZA este lider in sondaje. Incertitudinea vine, de asemenea, de la randamentul pentru obligatiunile guvernamentale grecesti pe 10 ani, care a crescut cu 29 de puncte baza pana la 7,63%. Actiunile bancilor grecesti au fost cele mai afectate, titlurile National Bank of Greece inregistrand o scadere de aproximativ 15%, actiunile Piraeus Bank erau in scadere cu 17% iar actiunile Attica bank erau in cadere cu 26%.

Randamentul pe termen de 10 ani este o masura comuna utilizata pentru a arata cat de scump este pentru guvernele sa-si finanteze datoria.

Randamentele au avut un varf chiar sub 9% in luna octombrie, cand partid de extrema stanga anti-austeritate Syriza a luat un avans de in optiunile electoratului, iar guvernul a planificare sa se salveye mai devreme decat era programat.

Jim Reid de la Deutsche Bank explica situatia astfel:

„Esecul actualului parlamentul grec de a alege un presedinte ar duce la alegeri generale in termen de 3-4 saptamani, cu actualul partid de opozitie SYRIZA, lider in sondajele de opinie. Deci, incertitudine electorala foarte mare si lipsa unui calendar oficial de finantare duce la o perioada semnificativa de incertitudini pentru Grecia, de acum inainte. In tururile 1 si 2, in 17 si respectiv 22 decembrie, Guvernul are nevoie de 200 din 300 de deputati, ceea ce este extrem de improbabil. In runda finala, din 29 decembrie, este nevoie de 180 de voturi.”

Scaderea bursei reflecta ingrijorarile investitorilor referitoare la posibilitatea ca principalul partid de stanga, Syriza, sa castige alegerile legislative anticipate. Syriza a promis deja ca va revoca majoritatea masurilor de austeritate impuse Greciei de troika creditorilor internationali.

George Saravelos de la Deutsche Bank spune, de asemenea, ca este o sansa de 60/40 in favoarea alegerilor parlamentare. Cu SYRIZA in in top, este un mare risc pentru detinatorii de obligatiuni. Partidul insurgent vrea ca acei creditori ai Greciei sa adopte sa-si reduca drastic valoarea investitiei lor, iar actualele programe de salvare existente, sa fie anulate.”

Luni seara, ministrii de Finante din zona euro au anuntat ca sunt dispusi sa prelungeasca, pentru doua luni, programul de asistenta convenit cu Grecia, care conform calendarului initial va expira la data de 31 decembrie 2014. Atat Grecia, cat si creditorii internationali vor ca actualul program de asistenta sa fie urmat de o linie de credit preventiva, in cazul in care aparitia unor probleme economice ii vor descuraja pe investitorii privati sa imprumute bani Greciei.

Sursa: Capital

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentAi mai putini bani pe card decat stiai? Afla cum ti se fura fondurile fara sa iti dai seama
Articolul următor2014 – anul mortii pentru autostrazile din Romania! Estimarile s-au adeverit