19.1 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăDivertismentVorba zileiDespre trei lucruri nu te grabi sa vorbesti: despre Dumnezeu, pana ce...

Despre trei lucruri nu te grabi sa vorbesti: despre Dumnezeu, pana ce nu-ti intaresti credinta in El; despre pacatul altuia, pana ce nu-l cunosti pe al tau; si despre ziua de maine, pana ce nu se lumineaza de ziua – Sfantul Nicolae Velimirovici

in:

Stiri pe acelasi subiect

Parintele nostru intre sfinti, Episcopul Nicolae Velimirovici (Nikolaj Velimirović, Николај Велимировић, 5 ianuarie 1881 – 18 martie 1956) a fost episcop al Jicei (Žiča) in Serbia si autorul a mai multe carti ortodoxe. Cea mai cunoscuta lucrare a sa este Proloagele de la Ohrida.

Nicolae Velimirovici s-a nascut in satucul Lelici, din Serbia apuseana. A urmat cursurile Seminarului Sf. Sava din Belgrad, absolvind in 1905. A obtinut o bursa de doctorat la Universitatea din Berna (1908), publicandu-si teza in limba germana, in 1910; doctoratul in filosofie a fost pregatit la Oxford si sustinut la Geneva, in franceza, pe tema Filozofija Berklija(Filosofia lui Berkeley), in 1909. La sfarsitul anului 1909 a fost tuns in monahism.

In aprilie 1915, in timpul Primului Razboi Mondial, a fost trimis de catre Biserica Sarba in Anglia si America, unde a sustinut numeroase cuvantari, luptand pentru unitatea sarbilor si a popoarelor slave de miazazi. La inceputul lui 1919 se intoarce in Serbia și este hirotonit episcop al Jicei, in cadrul Bisericii Ortodoxe Sarbe. In 1920 este stramutat in Arhiepiscopia Ohridei din Macedonia, unde, in 1935, a reconstruit cimitirul soldatilor germani cazuti in timpul Primului Razboi Mondial.

In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, in 1941, Episcopul Nicolae este arestat de catre nazisti pe cand se afla in Manastirea Jicia (care a fost la scurta vreme jefuita si daramata), fiind apoi inchis in Manastirea Liubostinia (unde, dupa o executie in masa, a replicat spunand urmatoarele: „Aceasta este cultura germana, sa ucizi sute de sarbi nevinovati, din pricina mortii unui soldat german?! Si turcii erau mai drepti…”). Mai tarziu, acest „nou Gura de Aur” a fost transferat in Manastirea Voilovita (langa Pancevo), unde a stat inchis impreuna cu Patriarhul sarb Gavriil Dozici, pana la sfarsitul lui 1944.

La 14 decembrie 1944, a fost trimis in lagarul de la Dachau, impreuna cu Patriarhul sarb Gavriil, unde, unele surse (indeosebi istorici ai Bisericii) consemneaza ca a fost intemnitat si torturat.[1]

Dupa razboi, paraseste Iugoslavia comunista si imigreaza in Statele Unite ale Americii, in 1946. Aici va incepe sa predea in cadrul catorva seminare crestine ortodoxe, precum Seminarul Ortodox Sarb Sf. Sava din Libertyville, Illinois, Manastirea si Seminarul Teologic Ortodox Sf. Tihon, din South Canaan, Pennsylvania (unde a fost rector; aici a si murit) si Seminarul Teologic Ortodox Sf. Vladimir, din Crestwood, New York. A trecut la Domnul pe 18 martie 1956.

Ultimele stiri