12.4 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăACTUALITATEDEZASTRU in coalitia PSD + ALDE: Au pierdut puterea in Parlament! Motiunea...

DEZASTRU in coalitia PSD + ALDE: Au pierdut puterea in Parlament! Motiunea de cenzura NU trece!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Alertă în coaliţia PSD-ALDE. Se pare că cele două partide şi-ar fi pierdut autonomia în Parlament şi că 41 de aleşi ar fi fost convinşi să nu voteze moţiunea de cenzură. Bătălia dintre Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu s-a mutat în Parlament, unde duminică se va citi moțiunea de cenzură, iar miercuri se va vota documentul care realizează o premieră în politica postdecembristă – tentativa unui partid de a-și da jos propriul Guvern.

Tabăra coordonată de Liviu Dragnea pierde tot mai mult teren în încercarea de a demite Guvernul Grindeanu.

Cel puțin 41 de parlamentari PSD şi ALDE vor vota împotriva moțiunii, transmite Realitatea TV. Din informațiile prezentate de consultantul politic Cozmin Gușă, grupul parlamentarilor de la putere care nu sunt dispuși să voteze pentru moțiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu a ajuns la 41 de persoane. Numărul acesta poate să crească sau să scadă în următoarele ore și zile, în funcție de cum negociază Sorin Grindeanu, spune Gușă.

„Atenție, aceștia nu sunt parlamentarii lui Ponta și Grindeanu, ci sunt cei care se împotrivesc colegilor ca Grindeanu să plece pe nedrept, în condițiile în care nu există o măsură a dreptății în această situație. 41 este o cifră destul de mare, înseamnă practic că majoritatea PSD-ALDE nu mai este autonomă, are nevoie de ajutor din alte partide pentru ca moțiunea să treacă. Numărul lor poate să evolueze și în sus și în jos, în funcție de cum negociază Grindeanu”, a spus Cozmin Gușă.

Bătălia dintre Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu se mută de azi în Parlament, acolo unde PSD și ALDE au doar cu 14 voturi mai mult decât minimul necesar pentru a da jos propriul Guvern. Foarte puţine, având în vedere miza uriaşă pentru Partidul Social Democrat, care ar putea pierde guvernarea. Miza este uriasa și pentru Sorin Grindeanu, pentru că în joc în acest moment este întreaga lui carieră politică. Motiv pentru care, pe ultima suta de metri, ambele tabere duc negocieri dure. Într-un timp extrem de scurt, pentru că mâine se depune şi se citeşte moţiunea de cenzură prin care PSD vrea să-şi dărâme propriul Guvern.

Patru zile. Atâta mai este până la marea finală dintre Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu. Iar diferența este, cel puțin teoretic, de numai 14 voturi în favoarea coaliției de guvernare. Practic, situația este complicată pentru ambele tabere. Conducerile PSD și ALDE se tem de trădări chiar din interiorul partidelor. De aceea, au început să poarte negocieri cu celelalte partide parlamentare. În aceste condiţii, discuțiile au început deja. Potrivit unor surse, primele întâlniri bifate de liderii PSD au fost cu UDMR, cu oferta de intra la guvernare dacă susțin moțiunea de cenzură. Înainte de aceasta criză politică, Liviu Dragnea a spus, de mai multe ori, că nu exclude să coopteze UDMR la guvernare. Astfel, cele 30 de voturi ale UDMR pot fi decisive în Parlament. O decizie finală va fi luată sâmbătă de UDMR, când va avea loc o ședința a conducerii.

Preşedintele PMP Traian Băsescu a anunțat că nu va negocia cu PSD. Celelalte două partide din Opoziție, PNL și USR, nu vor vota nici moțiunea de cenzură, dar nici nu vor susține, prin vot, Guvernul Grindeanu. Calcule face şi Sorin Grindeanu. Premierul a anunţat oficial că va încerca să convingă parlamentarii PSD să NU voteze moțiunea de cenzura. Sorin Grindeanu este ajutat de fostul premier și președinte al PSD, Victor Ponta, care, la rândul său, încearcă să convingă cât mai mulți parlamentari PSD să nu voteze moțiunea. Premierul se bazează și pe sprijinul fostului copreședinte ALDE, Daniel Constantin, care mai poate aduce în jur de 5 parlamentari ca să nu voteze moțiunea de cenzură.

Dacă grupul de parlamentari PSD, cu care se laudă tabăra Ponta, va vota cu adevărat împotriva moțiunii de cenzură, calculele parlamentare se complică pentru Liviu Dragnea. Teoretic, Grindeanu se poate baza și pe cele șapte voturi ale parlamentarilor PSD din Timiș, organizație din care provine. În plus, încearcă să-l convingă pe Viorel Ștefan, de la finanţe, să nu plece din Executiv.

Ultimele stiri