Acasă Politica Dezbaterea despre Romania in Parlamentul European, transformata in circ de Dambovita

Dezbaterea despre Romania in Parlamentul European, transformata in circ de Dambovita

46

Parlamentul European a dezbatut miercuri, în sesiunea plenara de la Strasbourg, situatia politica de la Bucuresti, caracterizata ca fiind fragila de catre vicepresedintele Comisiei Europene si comisar european pentru Justitie Viviane Reding, aceasta exprimandu-si speranta ca toti actorii politici din tara sunt hotarati sa respecte în mod „durabil si ireversibil” statul de drept si independenta justitiei. „La începutul verii am asistat la o combinatie de actiuni întreprinse de autoritatile din Romania care au pus sub semnul întrebarii statul de drept, echilibrul democratic si independenta justitiei”, a spus oficialul european, care purta un sacou portocaliu. Comisia va continua sa monitorizeze situatia din Romania si va avea contacte cu autoritatile romane, a mai spus Reding.

 

Ea a adaugat ca face apel la fortele politice din Romania sa respecte statul de drept si independenta justitiei si sa actioneze cu responsabilitate pentru stabilizarea situatiei politice.

 

Vicepresedintele CE a adaugat ca îngrijorarile Comisiei Europene fata de evolutiile politice din tara noastra din aceasta vara au fost incluse în raportul CE din cadrul mecanismului de cooperare si verificare (MCV) publicat în 18 iulie, iar un nou raport în cadrul acestui mecanism va fi prezentat pana la finalul anului si va mentiona daca masurile luate de autoritatile romane dau curs recomandarilor executivului CE.

 

În urmatoarele zile, vor avea loc întrevederi între presedintele CE Jose Manuel Barroso si presedintele roman Traian Basescu si între vicepresedintele CE Viviane Reding si noul ministru roman al justitiei, Mona Pivniceru.

 

Premierul Victor Ponta a lipsit de la dezbaterile din Plenul PE, desi ar fi avut ocazia sa prezinte varianta sa in privinta situatiei politice din Romania.

 

Discursul care a uimit intregul plen a fost cel al europarlamentarului PSD Catalin Ivan, care i-a spus comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding, ca s-a comportat in aceasta vara „ca un agent electoral” al lui Traian Basescu si ca a „umilit” un popor întreg.

 

Adresandu-i-se lui Reding, Ivan a sustinut ca aceasta s-a „comportat ca un agent electoral” al lui Traian Basescu. El a facut referire si la „haina portocalie” pe care o purta Viviane Reding la sedinta PE. Ivan i s-a mai adresat lui Reding spunand ca poate explica aceasta cum un referendum a devenit lovitura de stat.

 

Socialistii din PE au avut un discurs in acelasi ton. Astfel, liderul grupului S&D din PE, Hannes Swoboda, i-a spus vicepresedintelui CE Viviane Reding ca a pus sub semnul întrebarii obiectivitatea Comisiei Europene, el întreband de ce în trecut nu s-a reactionat si fata de actiunile presedintelui Traian Basescu.

 

Swoboda a mai sustinut ca nu se poate vorbi despre o lovitura de stat în Romania si ca acuzatiile în acest sens i se pare „total nedrepte”.

 

„De ce nu s-a reactionat cu luni înainte fata de faptele domnului Basescu?”, a întrebat liderul S&D din PE, el spunandu-i comisarului Reding ca, prin reactiile fata de situatia din ultimele luni din Romania, a fost pusa sub semnul întrebarii obiectivitatea CE.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos