Acasă Politica Universitatea care i-a acordat titlul de doctor spune ca Victor Ponta a...

Universitatea care i-a acordat titlul de doctor spune ca Victor Ponta a plagiat

31

Rectorul Universitatii Bucuresti, Mircea Dumitru, a declarat, miercuri, ca raportul Comisiei de Etica si al juristilor confirma plagiatul de care este acuzat premierul Victor Ponta si ca acesta va fi trimis Ministerului Educatiei, deoarece doar MECTS poate decide retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, intrucat acesta este demnitar.

 

„In sedinta de astazi a Senatului au fost prezentate doua documente privind acuzatia de plagiat in cazul tezei lui Victor Ponta. A fost prezentat punctul de vedere al Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, de catre presedintele comisiei, Marian Popescu, si totodata un altul intocmit de trei juristi, unul profesor al UB si doi profesori de origine romana din Franta, respectiv unul de la Strasbourg si unul de Sorbona. Senatul a luat act de continutul raportului Comisiei de Etica si de raportul juristilor, ambele confirmand plagiatul”, a spus rectorul Mircea Dumitru.

 

El a spus ca Universitatea Bucuresti (UB) va trimite Ministerului Educatiei, la inceputul saptamanii viitoare, cele doua documente, care vor fi insotite de o scrisoare oficiala din partea institutiei care atesta ca premierul Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat.

 

Rectorul a precizat ca Ministerul Educatiei urmeaza sa ia astfel act de raportul UB si, in functie de dovezile care sustin plagiatul, sa ia masurile legale care se impun, printre care si retragerea titlului de doctor.

 

El a subliniat ca Ministerul Educatiei este singurul indreptatit sa ia o decizie cu efect juridic.

 

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a hotarat in iulie ca Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiata, „prin preluarea integrala de blocuri de text, de randuri sau prin inversarea unor blocuri de text in raport cu sursele”.

 

Decizia Comisiei de Etica a UB a fost anuntata la o zi dupa ce Consiliul National de Etica a informat ca titlul de doctor in stiinte Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obtinut in concordanta cu legislatia in vigoare in 2003 si calificarea de plagiat in cadrul tezei sale de doctorat nu se poate sustine.

 

Un al treilea for, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, in sedinta din 29 iunie, ca premierul a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa atunci Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu declara ca, din punctul sau de vedere, cazul s-a incheiat, ea invocand decizia Consiliului National de Etica potrivit careia Victor Ponta nu a plagiat.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos