10.2 C
București
marți, aprilie 23, 2024
AcasăSocialSanatateDEZGUSTATOR! Ce contine, cu adevarat, COZONACUL din magazine!

DEZGUSTATOR! Ce contine, cu adevarat, COZONACUL din magazine!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...
Produsele analizate de experţi nu respectă rețeta tradițională, se arată în cea mai nouă cercetare realizată de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România.
În afară de făină, zahăr, drojdie, sare iodată, în „cozonacul” industrial s-au identificat următoarele ingrediente: spărtură de soia, șrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiță, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griș de grâu, pudră de zer, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate, stabilizatori, arată un studiu care a fost realizat de către o echipă de experți a Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului din România, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.Mai mult, niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a cozonacului (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri).


Citeste si:

Zece lucruri pe care nu le stiai despre traditionalii COZONACI!

Nu ai chef sa gatesti pentru Craciun? Uite cat te costa sa comanzi masa la o firma de catering


În cele 31 de produse analizate s-au identificat 30 de aditivi alimentari. Aceştia prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.

“Cozonacul, fie de casă, fie de fabrică, este un produs pentru oameni sănătoși, fără boli metabolice și alte suferințe sensibile la alimente grele. Fiind un aliment realizat din ingrediente cu mare valoare nutritivă, concentrate, modificate major prin coacere, se înțelege că un consum excesiv de cozonac pune organismul la grea încercare. Aproape orice sortiment de cozonac conține circa 300 kcal /100 g și un conținut ridicat de glucide, astfel încât se indică un consum de max. 500 g cozonac /săptămână chiar pentru o persoană sănătoasă. Cozonacul de casă, făcut după rețete consistente, este cu mult mai greu pentru organism”, explică prof. univ. dr. Ion Schileru, Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, scrie eva.rocontent-image

Ultimele stiri