Acasă Sanatate ADIO reclame la medicamente la radio si TV! Legea aceasta ii vizeaza...

ADIO reclame la medicamente la radio si TV! Legea aceasta ii vizeaza pe TOTI ROMANII!

199

Plenul Senatului a aprobat, luni, interzicerea reclamelor explicite pentru medicamente la radio si televiziune, precum si interzicerea totala a publicitatii pentru medicamentele care se elibereaza cu reteta. Senatul a fost camera decizionala, dupa ce Camera Decizionala a adoptat-o tacit, iar legea va merge spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

Daca proiectul de lege va fi promulgat de presedinte, ar fi o lovitura dura pentru media, deoarece ar duce la diminuarea semnificativa a bugetului de publicitate rulat in prezent de mass-media.

Proiectul legislativ a primit raport de respingere din partea comisiilor de fond,insa a fost aprobat in plenul Senatului cu 100 de voturi pentru si 7 voturi impotriva, scrie hotnews.ro.

Potrivit textului proiectului legislativ aprobat de Senat: ”Se interzice publicitatea explicita pentru produsele medicamentoase difuzata in cadrul programelor de televiziune si radiodifuziune”. Orice forma de publicitate, cu exceptia celei din audiovizual, pentru medicamentele eliberate fara reteta trebuie sa fie aprobata in prealabil de catre Agentia Nationala a Medicamentelor.


Citeste si:

PROFIT pe spatele bolnavilor! Medicamentele s-au scumpit PESTE NOAPTE cu 5000 la suta!

Le gasesti peste tot! Topul plantelor AROMATE care te scapa de stres si oboseala cat ai spune ”Medicamente”!


De asemenea, se interzice publicitatea in orice mediu pentru produsele medicamentoase care se elibereaza cu reteta.

Farmaciile sunt si ele lovite de propunerea legislativa aprobata de senatori, astfel sunt interzise prin lege reclamele: ”care indica ideea ca farmacia respectiva reprezinta un model sau un etalon pentru celalalte farmacii, precum si publicitatea la farmacii care reprezinta publicitate mascata pentru medicamente”.

In expunerea de motive, senatorul UDMR Alexandru Vegh argumenta ca: ”Venim cu aceasta initiativa data fiind amploarea pe care a luat-o publicitatea ascunsa la medicamente si influenta negativa si inselatoare pe care o are asupra populatiei, aspecte care se datoreaza, in general, publicitatii prin televiziune si radiodifuziune … automedicatia poate duce la complicatii grave de sanatate, iar pacientii nu ar trebui sa se trateze dupa ureche, in baza celor auzite la radio sau la televizor despre un medicament”.

Aceasta propunere legislativa ar lovi puternic industria media. Industria farma a fost principalul investitor in publicitate in Romania in 2014: ocupa primul loc intre industriile care cumpara reclama, cu 13% din piata de publicitate, potrivit raportului Zenith Romania Advertising Expenditure Forecast.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos