13.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăSocialSanatateLe gasesti peste tot! Topul plantelor AROMATE care te scapa de stres...

Le gasesti peste tot! Topul plantelor AROMATE care te scapa de stres si oboseala cat ai spune ”Medicamente”!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Legatura dintre oboseala si alimentatia din sezonul rece

In sezonul rece, multe persoane sufera de oboseala asociata...

Cel mai ieftin antibiotic! Efectele terapeutice ale traditionalelor muscate!

Celebrele mușcate pe care le găsim în multe #case...

UTIL: 6 plante care țin la distanță țânțarii și alte insecte

A început sezonul țânțarilor, iar pentru persoanele care nu sunt...

În epoca noastră, caracterizată printr-un dinamism excesiv, stresul suprasolicită sistemul nervos. Totul devine factor de stres: aglomeraţie, zgomotul, multitudinea informaţiilor din toate domeniile, concurenţă, problemele familiale etc.

Desigur, există multe medicamente care încearcă să ne apere de stres sau să ne vindece cînd cădem pradă acestui agresor. Orice medicament prezintă însă, de regulă, efecte secundare, contraindicaţii. De aceea, este de preferat să nu apelăm la ele.

Cele mai bune remedii:

  • Încă din vechime sunt cunoscute virtuţile izmei (mentei). Parfumul ei are un efect liniştitor asupra organismului: durerea de cap dispare, senzaţia de apăsare – la fel; în final, scăpăm de apăsarea stresului şi ne găsim liniştea.
  • Un alt remediu cunoscut de strămoşi este hameiul. Efectul acestuia este calmant, hameiul dăruind prin parfumul său un somn liniştit şi profund. Acest remediu era folosit în vechime: străbunicile din Bucovina (dar şi cele din Ucraina şi Rusia, unde hameiul creşte datorită climei prielnice) umpleau perne cu ierburi parfumate la care adăugau negreşit şi hamei. În schimb, mirosurile dulci produc dureri de cap dacă sunt inhalate timp îndelungat, chiar stări de rău. Astfel de plante sunt crinii, mălinul, iasomia. Se ştie că în camera de culcare nu este bine să avem în vază crini, crenguţe de mălin sau iasomie cu flori multe.
  • Trandafirul, nu degeaba, este numit regină a florilor, căci parfumul lui stimulează funcţionarea sistemului cardio-vascular şi protejează organismul împotriva microorganismelor patogene.
  • Coniferele cu virtuţile lor sunt cunoscute şi ele de mult. Mirosul cetinei, răşinii, conurilor calmează sistemul nervos, dar în acelaşi timp restabilesc funcţionarea plămînilor.

Citeste si:

Intareste-ti venele si imbunatateste circulatia folosind doar leacurile din natura!

Gripa poate fi prevenita prin vaccinare, dar si leacurile bunicii sunt la mare cautare


 

  • Citricele sunt şi ele de ajutor. Mirosul de lămîie scade sensibilitatea la stres, iar un ceai cald (chiar fierbinte), fără zahăr, în care s-a adăugat lămîie, creşte capacitatea noastră de muncă. Cînd avem dureri de cap este bine să inspirăm parfumul pe care-l degajă coajă de lămîie, aplicînd, în acelaşi timp, bucăţele de coajă de lămîie pe tîmple. Durerea de cap scade treptat, pînă dispare cu totul.
  • O fiertură (plantele se opăresc, apoi se lasă să dea doar un clocot) din talpă gistei, mentă, hamei şi cimbru, în părţi egale, este un minunat remediu împotriva insomniei, prin urmare, un mijloc sigur de relaxare, de lupta împotriva oboselii şi a stresului.
  •  Pe tărîmurile din sudul Europei, laurul a fost cunoscut încă din antichitate ca un leac ce restabileşte forţele şi aduce un somn bun. Să ne amintim că în Antica Ellada (Grecia) învingătorii Jocurilor Olimpice erau încununaţi cu lauri! Dacă vrem să ne simţim ca vechii greci, putem pune în pernă cîteva frunze de laur (este uşor de găsit, căci foi de dafin are oricine acasă), sau, de pildă, putem înmuia cîteva frunze de laur (dafin) în apă rece, iar apoi să le punem pe calorifer sau pe sobă, într-un săculeţ de pînză. În curînd, oricît de obosiţi, stresaţi şi supăraţi am fi, vioiciunea şi energia ne vor reveni, scrie leacurilebunicii.ro.
  • Mulţi încearcă să scape de stres mîncînd mult. Ajutorul cel mai bun îl da hrană cu multe calorii, dulce, care abate atenţia organismului, obligîndu-l să o digere. Sigur, dacă nu devine un obicei permanent… Puţini ştiu că, înainte de a începe să mîncăm, trebuie să mirosim ceea ce vom mînca. Dacă ne săturăm de mirosul mîncării, vom mînca mai puţin, fără a supraîncărca organismul. Dar îi vom oferi energie subtilă – aromele care ne vor ajută să scăpăm de stres.
  • În fine, mirosurile specifice mării, oceanului – iodul din alge, apa sărată, briza – au un imens potenţial de a reface organismul afectat de stres. Cînd nu sîntem la mare, acasă, în apartamentele noastre citadine, putem face o baie cu săruri de mare, la care putem adauga şi camfor. O asemenea baie ne va încărca organismul cu energie, îl va împrospăta şi-i va reface forţele afectate de stres, mai scris leacurilebunicii.ro.

Ultimele stiri