Acasă Retail Din cauza magiunului de Topoloveni, Parchetul Prahova a inceput urmarirea penala impotriva...

Din cauza magiunului de Topoloveni, Parchetul Prahova a inceput urmarirea penala impotriva reprezentantilor Lidl Romania

43

Lantul comercial Lidl are probleme din cauza magiunului de Topoloveni, Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova dispunand inceperea urmaririi penale impotriva reprezentantilor investitorului german in Romania.

Firma de retail este acuzata de faptul ca a adoptat practici concurentiale neloiale fata de singurul produs tradiţional românesc protejat la nivel european.

Potrivit unui comunicat al SC Sonimpex Serv, producatorul magiunului de Topoloveni, actiunea Parchetului Prahova a inceput la data de 10 septembrie 2012. În adresa primită de SC Sonimpex se menţionează că dosarul penal nr. 920/P/2012 a fost trimis la data de 10 septembrie 2012 la IPJ Prahova – Serviciul de Investigare a Fraudelor, în vederea efectuării de cercetări faţă de reprezentanţii SC Lidl Discount România SRL, cu sediul în Nedelea, jud. Prahova, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute în mai multe articole din Cod Penal şi din Legea 11/1991 privind concurenţa neloială.

 

Producătorul magiunului de prune Topoloveni s-a adresat justiţiei, acuzând Lidl Romania de concurenţă neloială şi uz de fals. Reprezentantii Sonimpex sustin ca firma de retail i-a adus grave prejudicii financiare şi de imagine. Potrivit acestora, reţeaua de magazine Lidl a scos pe piaţa românească, în perioada 2011 – 2012, o pastă de prune tartinabilă cu eticheta de “magiun de prune” la un preţ de trei ori mai mic decât cel al produsului Sonimpex Serv Com, deşi produsul nu îndeplineşte condiţiile legale de etichetare şi tehnologia de fabricare. Autorităţile sanitar-veterinare au sesizat că produsul era făcut în Polonia din piure de prune concentrat. In plus, Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Prahova şi Comisariatului Județean de Protecția Consumatorilor Prahova au decis ca începând cu 13 iulie, produsul marcă proprie Lidl să fie interzis de la comercializare şi au aplicat retailerului german o amendă în valoare de 5.000 de lei.

La inceputul acestei luni, Bibiana Stanciulov, asociat unic si director general al producatorului de magiun, a declarat ca “din dorinţa de a oferi consumatorilor produse ieftine pe timp de criză, comerciantul german Lidl, care între timp a devenit şi deţinător şi producător de branduri proprii de produse alimentare a scos în perioada 2011 – 2012 pe piaţa românească o pastă de prune tartinabilă cu eticheta de ‘magiun de prune’ la un preţ de trei ori ori mai mic decât cel al produsului nostru. Produsul Lidl a fost fabricat în Polonia, cu materie primă din Serbia, importată sub formă de piure de prune la un preţ foarte scăzut faţă de cel al prunelor proaspete din Uniunea Europeană. Nimeni în România, dintre producătorii români concurenţi nouă, nu a îndrăznit să căpuşeze în acest fel un brand cu mare notorietate ca Magiunul de prune Topoloveni, până la Lidl. Chiar şi atunci când am atras atenţia public reprezentanţilor Lidl că au comis o eroare, răspunsurile lor au fost agresive, mergând până la a nu recunoaşte sancţiunea autorităţilor româneşti de a opri de la comercializare produsul lor şi până la a o contesta în instanţă. De altfel, aşa cum rezultă de pe portalul instanţelor de judecată din România, Lidl a depus plângeri penale împotriva oricărei autorităţi româneşti care i-a aplicat vreo sancţiune” .

Magiunul de prune Topoloveni este singurul produs tradiţional românesc care a fost inclus, pana acum, in lista celor 1.390 de marci europene care detin Indicaţia Geografică Protejată (IGP). Compania Sonimpex Serv Com este singura producatoare din Romania pe segmentul prelucrarii si conservarii fructelor, fara zahar adaugat si fara agenti de conservare, bucurandu-se si de statutul de furnizor al Casei Regale a Romaniei.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos