Acasă Retail Comertul de proximitate ramane cel mai dinamic sector din retail. Carrefour si...

Comertul de proximitate ramane cel mai dinamic sector din retail. Carrefour si Profi anunta investitii noi

67

Chiar daca multe investitii in alte domenii economice au fost blocate din cauza crizei, lanturile comerciale isi continua expansiunea in tara noastra anuntand saptamanal proiecte noi.

Companiile de retail au trasat si o linie pe aceasta piata fiind preferate deschiderile unor magazine de proximitate in defavoarea celor de tip hypermarket . Firmele se duc cat mai aproape de clienti pentru a putea avea acces la un grup cat mai mare de posibili cumparatori.

Reteaua Profi deschide astazi o noua unitate de vanzare in orasul Iasi. Este al doilea magazin pe care firma il inaugureaza in capitala Moldovei. Noua locatie are o suprafaţă totală de 551,94 metri pătraţi şi o sală de vânzări de 343 de metri pătraţi. Si pentru maine este programata deschiderea unui magazin Profi. Este vorba despre primul centru de vanzare al acestui brand din Satu Mare, cu o suprafaţă totală de 600 de metri pătraţi şi o sală de vânzări de 432,61 metri pătraţi. Pentru duminica, Profi anunta inaugurarea primului magazin din Galaţi, care se va întinde pe o suprafaţă totală de 700 de metri pătraţi şi o sală de vânzări de 336,5 metri pătraţi.

Ne respectăm planurile şi, deoarece locuitori din întreaga ţară apreciază gama noastră de produse, este foarte posibil să şi depăşim numărul de magazine pe care ne-am propus să le deschidem în acest an”, a declarat directorul general Profi Rom Food, Pawel Musial.

Prin deschiderile programate in aceasta saptamana, Profi va ajunge sa detina o retea de 132 de magazine in 81 de localitati. Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de 214,5 milioane de euro, în creştere cu aproximativ 29% faţă de anul anterior, marcile proprii reprezentand circa 18% din vanzarile totale. Pentru Profi lucreaza in jur de 2.500 de romani.

Lantul Profi este controlat de fondul de investitii Enterprise Investors, care la inceputul acestui an a decis sa dea o alta imagine unitatilor de vanzare trecand de la magazinele de discount la cele de proximitate. Atunci, Pawel Musial a declarat ca “s-a schimbat mediul de afaceri in retail, iar granitele dintre magazinele de discount, supermarketuri si hipermarketuri au devenit tot mai incerte, fiecare dintre aceste categorii imprumutand din metodele si atractiile celorlalte, cu accent pe confort, calitate si comoditate”. Desi multi au fost uimiti de miscarea facuta de Profi s-a dovedit ca nu este singura companie care vede in comertul de proximitate o oportunitate de dezvoltare.

Si Carrefour mizeaza foarte mult pe aceasta zona, maine fiind programata deschiderea celui de-al 59-lea supermarket din tara, in Bacau. Noul Carrefour Market, situat in zona Pietei Centrale, isi desfasoara activitatea pe un spatiu de vanzare de aproximativ 330 metri patrati. Grupul Carrefour este cel mai mare distribuitor european si cel de-al doilea la nivel mondial. Prezenta in 32 de tari din lume cu peste 15.500 magazine, compania are peste 475.000 de angajati.

In Romania, Grupul Carrefour numara 59 de supermarket-uri, 7 francize si 24 de hypermarket-uri. Incepand cu 2010, Carrefour Romania si-a indreptat atentia catre comertul de proximitate investind mai mult in acest domeniu. Strategia s-a dovedit una buna daca ne raportam la rezultatele financiare inregistrate anul trecut ( cifra de afaceri de aproximativ 931 milioane euro, in crestere fata de 2010 si un profit net de 31 de milioane euro).

Comertul de proximitate nu este adoptat insa ca strategie de dezvoltare doar de Profi si Carrefour si celelalte firme de profil fiind interesate de acest tip retail. „ Zeii” sunt insa belgienii de la Mega Image care lovesc in concurenta prin viteza cu care deschid locatii de vanzare noi. Fondat in 1995, Mega Image este cel mai mare lant de supermarketuri din Romania cu o retea ce cuprinde 154 de supermarketuri in Bucuresti, Constanta, Ploiesti, Pitesti, Brasov, Targoviste, etc. Dintre acestea 117 sunt sub brandul Mega Image, iar 37 sub brandul Shop&Go.

 

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos