Presedintele Klaus Iohannis a sustinut un discurs in Parlamentul Romaniei, in urma protestelor de amploare care au acaparat Romania in ultima saptamana. In cuvantarea sa, presedintele Romaniei a aratat ca PSD-ul a adus Romania in criza guvernand iresponsabil. Cu toate acestea, Iohannis a spus clar ca nu este cazul pentru alegeri anticipate.

Principalele declarații ale președintelui:

M-aș fi adresat și Guvernului, dar este ocupat. Dar nu-i bai, la ei am fost deja.

Vă mulțumesc că m-ați așteptat.

Vă doresc un mandat plin de realizări.

Aș fi vrut să vă vorbesc despre lucruri importante pentru România, aș fi putut să vă vorbesc despre centenar, în 2018 vom sărbători 100 de ai de când există statul român modern, aș fi putut să vorbesc despre proiectul de țară. Cu toții ne dorim, în definitiv, o Românie prosperă.

Dar vremurile nu sunt obișnuite și suntem în plină criză. Sute de mii de români protestează în stradă. Națiunea e în alertă, e vie, e atentă și e foarte nemulțumită.

O importană cercetare sociologică realizată în ultimele 3 zile arată că aproape 80% dintre români cred că țara merge într-o direcție greșită. Cum s-a ajuns aici, la numai o lună după alegeri?

În 11 decembrie, PSD a repurtat o mare victorie. Dar după aceea, cu o ciudată strategie tip kamikaze, a intrat într-o coiliziune frontală cu o parte însemnată a societății românești. A promis în campanie ceva și în primele zile s-a apucat de altceva.

Pohta ce-ați pohtit se pare că nu e ceea ce ați spus în campanie. Grija primă se pare că a fost să vă ocupați de dosarele penalilor. Și românii sunt indignați și revoltați.

Retragerea ordonanței 13 și demiterea chinuită a unui ministru e prea puțin.

PSD a creat problema, PSD să vină cu soluția.

Președinții celor două camere…

(Parlamentarii PSD părăsesc sala)

Ați obosit deja! Ghinion!

Președinții celor două camere încearcă să vehuculeze ideea că nu sunt mulțumit de rezultatul votului și că aș dori răsturnarea guvernului legitim.

Fals! Ați câștigat, acum guvernați și legiferați, dar nu oricum! România are nevoie de un guvern puternic, nu de un guvern care cu sfială execută ordinele de la partid. România are nevoie de un guvern transparent, care guvernează predictibil, la lumina zilei, nu noaptea pe furiș.

Legiferați pentru România, dați legi bune pentru România, nu pentru un grup de politicieni cu probleme.

Conduceți responsabil, sunt mari așteptări din partea societății. Ce-ați promis – faceți! Sunt mari așteptări din partea mediului economic.

Nu vă bateți joc de România! Suntem într-o situație economică foarte bună. Păstrați trendul ascendent, păstrați creșterea economică.

România este o țară stabilă, puternică în regiune. Am legiferat, am guvernat în așa fel încât România să devină parte puternică din NATO, din UE. Să nu-i dezamăgim.

Dacă PSD, care a creat această criză, nu o rezolvă urgent, voi convoca consultări pentru a vedea care sunt soluțiile.

Merită România un sacrificiu pentru câțiva politicieni?

Asta e întrebarea., Ce fel de națiune vrem să fim? Si pentru a afla voința suverană a poporului român, voi convoca acest referendum. Imediat după primirea răspunsului Parlamentului, voi convoca referendumul.

Probabil ați urmărit imagini de la demonstrațiile care au avut loc în ultimele zile, cea mai mare în Piața Victoriei, dar și în multe alte localități din România și în străinătate. Imaginea aceea splendidă din Piața Victoriei cu telefoanele iluminate cred că o știți cu toții.

Când politicienii au încercat să ducă democrația în coridoarele întunecare, românii au ieșit în stradă și au readus lumina democrației.

Democrația trebuie apărată zi de zi. Democrația nu este nicoiodată de la sine înțeleasă și pentru multă democrație este nevoie de multă educație.

Îi felicit pe părinții care  și-au dus copiii în Piața Victoriei.

Să păstrăm democrația vie și țara curată, la propriu și la figurat, pentru generaiile care vin după noi, pentru viitorul României.

Vă mulțumesc!”

Transparenta face diferenta