Acasă Hunedoara Doi copii au gasit 140 de monede dacice din aur, intr-o vizuina...

Doi copii au gasit 140 de monede dacice din aur, intr-o vizuina de vulpe, in Muntii Orastiei!

59

Doi copii au gasit 140 de monede dacice din aur intr-un recipient din plastic ascuns intr-o vizuina de vulpe, in Muntii Orastiei. Banii au legatura cu o ancheta in desfasurare.

Trei copii, in varsta de 11 si 12 ani, din satul hunedorean Ocolisu Mic, au gasit, duminica, intr-un recipient din plastic ascuns intr-o vizuina de vulpe, in Muntii Orastiei, 140 de monede dacice din aur.

„Prietenul meu Paul a sapat cu mainile si a dat de bolovan si cand l-am tras la o parte am gasit sticla cu bani de aur in ea si am mers si i-am impartit si ne-am bucurat. Noi doi din prima am zis ca ne cumparam o bicicleta si un ATV. Eu am luat 43, un alt prieten a luat 43 si celalalt 53. Unul nu ne-a iesit la numar sa-l impartim si l-am aruncat si pe altul l-am pierdut cand am fugit catre casa”, a povestit, marti, Flavius Cimpoieru, unul dintre copii.

Dupa ce a ajuns acasa, baiatul le-a aratat parintilor monedele din aur gasite in padure.

„Erau la joaca si au cautat printr-o scorbura de vulpi si din greseala au dat peste o sticla si acolo a fost aur. Au venit acasa cu aurul. Cand am aflat ce e, l-am predat. Am zis ca nu tin acasa asa ceva”, a spus mama baiatului, Maria Cimpoieru.

Oamenii au cautat pe internet si si-au dat seama ca sunt kosoni, monede dacice din aur, si s-au hotarat sa le predea la Primarie, la fel procedand si parintii unui alt copil.

„S-au prezentat la Primarie oameni din satul Ocolisu Mic, cu 95 de kosoni din aur. Ne-au povestit ca monedele dacice au fost gasite intr-o sticla de plastic bagata intr-o vizuina de vulpe de copilul lor si inca doi copii din sat, care se intorceau de la joaca”, a declarat viceprimarul comunei Orastioara de Sus, Ovidiu Tiberiu Stoicoiu.

Reprezentantii Primariei i-au anuntat pe politisti, care au cautat cu detectorul de metale si au reusit sa gasesca moneda pierduta de copii in drum spre casa.

Localnicii spun ca si parintii celui de-al treilea copil au predat monedele Politiei, insa autoritatile nu au confirmat acest lucru.

Surse din cadrul anchetei sustin ca moneda aruncata de copii in padure nu a fost gasita inca.

Oamenii legii banuiesc ca monedele dacice din aur au fost ascunse in vizuina de catre cautatorii de comori care le-au scos, cel mai probabil, din siturile arheologice din Muntii Orastiei.

„Este un dosar mai vechi privind braconajul arheologic in zona siturilor istorice ale cetatilor dacice din Muntii Orastiei, aflat in lucru la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, iar acest caz al monedelor descoperite are legatura cu ancheta in desfasurare. Este o dispozitie a legii care ii obliga pe cetateni sa predea aceste obiecte autoritatilor, iar cei care le-au predat au procedat corect”, a declarat prim-procurorul Augustin Lazar, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.

Kosonii sunt monede de aur emise, pentru scurt timp, de regele dac Koson. Acesta a fost conducatorul dacilor, dupa asasinarea lui Burebista. Pe piata neagra, un koson costa aproximativ 1.500 de dolari.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos