10.5 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăACTUALITATEInternationalDoi romani au fost prinsi la granita dintre Austria si Ungaria cu...

Doi romani au fost prinsi la granita dintre Austria si Ungaria cu materiale radioactive!

in:

Stiri pe acelasi subiect

1radioactiveDoi romani contaminati cu substante radioactive au fost descoperiti de Politia austriaca in timpul unui control de rutina la granita.

George Ionescu, in varsta de 43 de ani, si Dorin Nicolea, in varsta de 38 de ani, se indreptau spre Romania cand politia, care voia sa afle ce transporta in masina, la punctul de trecere a frontierei cu Ungaria, Nickelsdorf, a folosit un detector special si a constatat ca vehiculul prezenta urme de radioactivitate, relateaza Daily Mail.

In urma controlulului, politia a constatat ca masina acestora era plina de material radioactiv. In plus, cei doi isi tineau sticlele cu apa si mancarea pentru drum in spatele camionetei, alaturi de materialele radioactive.

Ei le-au spus politistilor ca materialul radioactiv se afla in zona frigorifica a camionetei si ca acolo mancarea si apa se pastreaza cel mai bine. Uluiti, politistii au constatat ca tot vehiculul era contaminat cu material nuclear.

Lada in care se afla Iod-131 nu era sigura, in pofida faptului ca fusese folosita la transportul de materiale nucleare de nenumarate ori.

Cei doi romani le-au spus politistilor ca au facut numeroase calatorii dus-intors intre Olanda si Romania, transportand Iod-131.

Politi austriaca a securizat vehiculul cu plumb, inainte de a permite revenirea lui in Romania. Cei doi romani au fost dusi la spital pentru tratament. Iodul-131 joaca un rol-cheie in procedurile de diagnostic si tratament, iar barbatii il obtinusera legal, dar il transportau ilegal si intr-un mod care nu era sigur.

Testele efectuate in cazul celor doi barbati au aratat ca amandoi au fost expusi la radiatii si prezentau o valoare de 40 de ori mai mare decat limita considerata sigura.

Sursa: mediafax.ro

Ultimele stiri