Acasă Comentariul zilei Dragnea s-a milogit in fata judecatorilor cerand liberarea: „Nu sunt un pericol...

Dragnea s-a milogit in fata judecatorilor cerand liberarea: „Nu sunt un pericol pentru societate”

318

Judecatoria Sectorului 5 dezbate, marti, cererea de eliberarea conditionata depusa de fostul lider al PSD Liviu Dragnea, care executa la Penitenciarul Rahova o pedeapsa de 3 ani si 6 luni inchisoare in dosarul angajarilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Dragnea nu a fost adus in instanta, el a fost audiat prin videoconferinta.

La inceputul procesului, avocata lui Dragnea, Flavia Teodosiu, a spus ca fostul lider social-democrat indeplineste toate conditiile pentru a fi eliberat inainte de termen.

„Ne aflam in fata unei cereri de liberare conditionata pe articolul 59 din vechiul Cod penal: a fost staruitor in munca si a dat dovezi temeinice de indreptare. Atributul dumneavoastra esential este sa constatati indeplinirea conditiilor. (…) A fost izolat, i s-a permis sa iasa la aer o ora pe zi din 24. Intre iulie si februarie a urmat o serie lunga de plangeri. Nu au fost aplicate solutiile, desi definitive. Se impune compensarea cu zilele de munca pentru perioada in care nu i s-a permis sa munceasca. Inclusiv dreptul la sanatate i-a fost incalcat. A fost carantinat de trei ori, o data in decembrie si de doua ori ulterior, desi avea teste negative. Comisia a constatat in unanimitate ca a avut o atitudine pozitiva. A achitat prejudiciul din dosar. Aveti la dosar o societate care il va incadra in munca. (…) Sa nu uitati ca suntem in Saptamana (…) inainte de Paste”, a afirmat Teodosiu, citat de Agerpres.

Ea a prezentat pasaje din raportul favorabil intocmit de Comisia de liberare conditionata de la Penitenciarul Rahova: „Detinutul a avut un comportament in general pozitiv, a beneficiat de mai multe recompense si o singura sanctiune, care ulterior a fost anulata”.

Procurorul DNA a cerut ca cererea de eliberare sa fie respinsa intrucat „el apreciaza ca a fost condamnat politic denota ca nu a inteles sa se conformeze normelor de drept.”.

„Noi apreciem ca nu a dat dovezi temeinice de indreptare, instanta ar trebui sa se raporteze si la persoana condamnatului. Nu e relevant ca a fost recompensat, provine dintr un mediu cu o buna educatie, a avut un comportament normal. Nu vedem cum aceasta persoana condamnata a fost la activitati destinate in principal condamnatilor pentru violenta, cu o educatie precara, nu vedem cum l-ar fi putut indrepta.

Faptul ca el apreciaza ca a fost condamnat politic denota ca nu a inteles sa se conformeze normelor de drept. Anul trecut a acordat un interviu neautorizat.

El a contestat insasi temeinicia hotararii de condamnare, care ar fi fost motivata politic, iar asta inseamna ca nu isi atribuie nicio culpa, prin urmare nu ar avea de ce sa isi schimbe optica, apreciem ca pedeapsa nu si a atins scopul.

Faptul ca a avut probleme in penitenciar, legat de exercitarea unor drepturi, consideram ca nu este relevant din perspectiva legii”, a spus procurorul DNA.

Dragnea a sustinut in schimb ca „nu sunt un perciol pentru societate”. „Indeplinesc conditiile (pentru eliberarea conditionata – n.r.). Am stat destul in penitenciar, nu reprezint un pericol pentru societate. Pot face bine”, a declarat Dragnea.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos