11.4 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăACTUALITATETurismDrumul manastirilor din Moldova (II)

Drumul manastirilor din Moldova (II)

in:

Stiri pe acelasi subiect

Horia Constantinescu renunţă la șefia ANPC

Demisionarul susţine că predă o instituţie funcţională, cu paşi...

Lumea pierde o secundă! Pentru prima dată va trebui scoasă o secundă

Oamenii de știință au anunțat că, în următorii doi...

Continuam circuitul turistic in nordul Moldovei. De data aceasta va propun sa intrati in lumea manastirilor care au drept fundatie jertfa pentru neam si credinta crestina.

Cele mai cunoscute manastiri construite in secolele al XV-lea si al XVI-lea, pictate cu fresce exterioare unice in lume sunt Voronet („Capela Sixtina a Orientului”), Arbore, Humor, Moldovita si Sucevita. Initial, toate au fost fortificate. Lor li se adauga impozanta manastire Putna, unde se afla mormantul lui Stefan cel Mare si Dragomirna .

Albastrul, culoarea libertatii

Iti propun Suceava, inima turistica a zonei, ca punct de plecare in acest pelerinaj prin istoria neamului. Manastirea Humor se afla la aproximativ 40 de kilometri, spre vest. A fost ridicata in 1513 de un boier moldovean langa ruinele unei vechi biserici din vremea lui Alexandru cel Bun. |n 1483, Stefan cel Mare a ordonat caligrafului Nicodim sa copieze cele Patru Evanghelii dintr-un manuscris al lui Gavril Uric (1429). Copia include insa un portret unic cu domnitorul ingenunchind in fata Fecioarei si a Pruncului Sfant. Ulterior, manuscrisul a fost imbracat in argint iar acum il poti vedea la manastirea Putna.

Dupa ce parcurgi inca patru-cinci kilometri ajungi la Voronet, biserica construita in 1488 de catre Stefan cel Mare. Este renumita mai ales pentru nuanta de „albastru de Voronet”, unica in lume. Daca intrebi localnicii despre semnificatia acestei culori, iti raspund ca aceasta reprezinta dorinta de neclintit a stramosilor nostri de a-si hotari singuri soarta, nevoia de libertate…

Legenda ne povesteste ca domnitorul, aflat in impas in lupta pentru neatarnare fata de Imperiul Otoman a venit la pustnicul Daniel, la manastirea din Voronet si a cerut sfatul. Acesta, vazand indoiala Domnitorului, l-a indemnat sa lupte si i-a smuls promisiunea de a construi o manastire in cazul unei victorii. Castigand batalia ce a urmat Stefan si-a pastrat cuvantul dat catre calugar si a construit o noua biserica dedicata Sfantului Gheorghe. A fost ridicata pe asezamantul vechii biserici de lemn, ale carei ramasite nu se stie de cand dateaza. Stilul arhitectonic al bisericii este unul special, „o constructie bizantina construita cu maini gotice”.

Fortaretele credintei

Incet, incet ajungem la manastirea Moldovita (72 de kilometri fata de Suceava), ridicata in 1532 de catre domnitorul Petru Rares. Structura initiala era quadrangulara, cu turnuri, iar frescele au fost realizate in 1537. La Moldovita  galbenul este predominant. Nu trebuie sa ratati micul muzeu amenajat, in 1612, in incinta acestei manastiri – a primit prestigioasa distinctie Golden Apples pentru turism. Frescele exterioare s-au conservat exceptional, multe dintre ele neavand pana in prezent nevoie de restaurare.

Sucevita a fost ridicata intre 1581 si 1601 de catre Ieremia, Simion si Gheorghe Movila, picturile murale dateaza din 1590 iar culorile predominante sunt verdele si rosu. Peretii masivi din jurul bisericii au fost construiti dupa 1595 iar fiecare perete are aproape 100 de metri lungime, trei metri latime si mai multe de sase metri inaltime, creand astfel atmosfera unei fortarete medievale. La doar 15 km de Suceava, printre blandele coline ale Bucovinei se afla Manastirea Dragomirna (1068-1609), ctitorie a marelui mitropolit si carturar Anastasie Crimca.

Renumita prin vechimea, originalitatea si sobrietatea sa, iar tu, vizitatorule, vei ramane mut de uimire in fata maretiei ei.   Manastirea Putna este ultima oprire a calatoriei noastre. Se afla la mai putin de 40 de kilometri de Suceava si a fost ridicata de Stefan cel Mare in 1469 ca loc de inmormantare al sau si al familiei sale. La trei ani dupa ce manastirea a fost terminata, un incendiu a distrus-o dar a fost imediat refacuta. A fost distrusa din nou in 1653 de armata cazaca a lui Timus Hmelnitchi, ginerele lui Vasile Lupu.

Actuala biserica a fost reconstruita intre anii 1653 si 1662 de Vasile Lupu. Unii au denumit Putna ca fiind „Ierusalimul romanesc”. Altii i-au atribuit rolul de centru cultural universal. Cert este insa ca Putna, ca si celelate asezaminte prezentate aici, reprezinta oamenii care au avut un hram al sufletului lor, ce se stiau datori fata de Dumnezeu si fata de acest pamant pe care l-au aparat si l-au iubit.

Ultimele stiri