Acasă Turism Pamukkale – opera desavarsita a naturii

Pamukkale – opera desavarsita a naturii

34

Pamukkale este locul unde istoria antica si darnicia naturii au creat un tinut magic. Sub mangaierea continua a brizei, oamenii vin aici sa caute remedii pentru diferite afectiuni si sa se minuneze.

Pamukkale (“castel de bumbac” in limba turca) se afla situat in partea de vest a Turciei si este de fapt, fostul oras antic, Hierapolis.  Acesta a fost fondat in anul 190 i.H de catre Eumen II regele Bergamei insa cea mai infloritoare perioada o cunoaste sub ocupatia romana. Din pacate, viata orasului a fost destul de scurta si acest lucru nu s-a datorat unor razboaie ci unor fenomene naturale devastatoare.

Ingropati in propriile traditii

Un sir lung de cutremure a facut ca Hierapolis sa fie ravasit iar ultimul seism care a avut loc in 1219 a distrus complet orasul. Atunci au pierit multi dintre locuitorii si vizitatorii sai. Marturii ale acestui dezastru le poti vedea in Necropolis, cel mai mare cimitir al Asiei Minor, unde oamenii au fost ingropati dupa propriile traditii.  In acest loc ai ocazia sa vezi sarcofage din marmura sculptata, urne de incinerare, gropi, tumuli sau morminte in forma de casa. De un deosebit interes se bucura mormantul apostolului Filip care si-a petrecut aici ultimii ani din viata. Acesta se afla pe un deal in afara orasului.

Acest oras antic, extrem de bine conservat, abunda in vestigii de tot felul. Astazi poti admira Teatrul Roman ridicat din blocuri mari de marmura, Poarta Bizantina construita in onoarea Imparatului Hadrian, Templul lui Apollo, Drumul de Marmura, Termele romane, Arcul lui Domitian sau Biserica Bizantina. Din zidurile care inconjurau odinioara orasul, azi mai poti admira doar temelia. Tot aici se afla cea mai originala piscina din Turcia – Piscina Cleopatrei.

Izvoare calde si piscine naturale

Terasele de calcar, unice in lume, au aparut in urma unui fenomen de mii de ani, perioada in care calcarul din izvoarele termale s-a depus, rezultatul fiind absolut spectaculos. Acest loc in care visul se impleteste cu realitatea i-a determinat pe romani sa construiasca Hierapolisul, oras ale carei urme le poti vedea si azi. Platourile inundate de ape azurii (a caror temperatura variaza intre 35 si 37 de grade), presarate pe alocuri cu mici cascade, au fost folosite de-a lungul timpului pentru tratarea diferitelor afectiuni.

Una din legendele locale spune ca o fecioara care nu-si putea gasi un sot din cauza frumusetii ei …. precare, s-a hotarat sa se sinucida. Zis si facut, numai ca in fundul grotei in care ea s-a aruncat se afla un izvor miraculos care a salvat-o. Insa aceste ape nu numai ca i-au salvat viata dar, atingandui pielea, fecioara s-a transformat intr-o fata de o rara frumusete. Acest lucru nu a trecut neobservat. Coincidenta, tocmai atunci trecea prin zona fiul printului care, vazand asa o frumusete a luato de nevasta. Daca este sau nu adevarat ce spune legenda … nu avem cum sa stim. Cert este ca acest loc minunat, la care natura a muncit unsprezece mii de ani, transformand un munte intr-un imens “castel de bumbac”, atrage anual milioane de turisti.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos