Acasă Media PLAN Editie speciala a emisiunii ”Jocuri de Putere” cu Oreste Teodorescu

Editie speciala a emisiunii ”Jocuri de Putere” cu Oreste Teodorescu

Jurnalistul Oreste Teodorescu dedica editia din aceasta seara a emisiunii ”Jocuri de Putere” unei analize pertinente, cu argumente, a efectelor Tratatului de la Trianon.

”4 Iunie 1920, câștigătorii Primului Război Mondial, reprezentanții Antantei semnează cu Ungaria dezmembrată din imperiul Austro-ungar, Tratatul de la Trianon prin care este recunoscuta oficial unirea Transilvaniei și a unei părți a Banatului cu patria mama, România. In mod ciudat, deși acest tratat a consfințit visul revoluționarilor maghiari de la 1848 și anume existența Ungariei independente, pentru politicienii de la Budapesta ziua de 4 Iunie a însemnat un moment de doliu, iar protestul lor nem, nem, Soha, adică nu, nu, niciodată va deveni laitmotivul neînțelegerii maghiaro-romane care durează și astăzi, la un secol distanță.

Negarea Tratatului a devenit o referinţă centrală a unei noi mitologii a naţiunii şi a statului maghiar, mitologie care apare în perioada interbelică şi care continua să inspire naţionalismul maghiar, mai ales cel de dreapta, până în ziua de azi.

In aceasta seara, cu sobrietate și argumente pertinente, vom lansa o dezbatere cu privire la viitorul relațiilor interetnice, încercând sa vindecam rănile istorice și sa găsim predicatele comune de prosperitate și buna înțelegere pentru romanii indiferent de etnie, care respecta Constituția și indivizibilitatea statului unitar roman. Participanții sunt: Florin Ivan, consilier al primului ministru Ludovic Orban, Grigore Cartianu, fostul director SRI Costin Georgescu, Ion M Ionita, Dan Dungaciu și Mihai Rusu de la München.Am invitat și un reprezentat de la UDMR, căci așa mi se pare normal și civilizat, însă am primit un refuz oficial, așa ca ii rog pe membri CNA sa nu ma mai amendeze fără motiv, dacă se poate!”, scrie Oreste Teodorescu pe pagina personala de facebook.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentDeclarații de politician care face legi in Romania: „Termoscanerele au un soft integrat care colecteaza informatii prin amprenta faciala”
Articolul următorCel mai nou sondaj CURS: PNL se mentine la 32%, PSD scade vizibil