19.9 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăEconomieEducatia vine din familie! Peste jumatate din romani au invatat comportamentul responsabil...

Educatia vine din familie! Peste jumatate din romani au invatat comportamentul responsabil din familie

in:

Stiri pe acelasi subiect

Familia este factorul cheie de influentare a comportamentului sustenabil in Romania iar peste 53% dintre cei care isi autoevalueaza deprinderile drept sustenabile spun ca au fost influentati in adoptarea acestora de catre familie.

Potrivit unui studiu IRES, “Comportamente de sustenabilitate ale Romanilor”, realizat in cadrul campaniei BAT Romania “Alege Asumat un Oras Curat” jumatate dintre romani au auzit vorbindu-se recent despre ideea de sustenabilitate, iar 2 din 3 romani se declara pro sustenabilitate, ceea ce arata ca romanii isi doresc un comportament social responsabil.

Romanii asociaza sustenabilitatea cu sustinerea financiara, utilizarea eficienta a resurselor, durabilitate, protectia mediului, utilizarea resurselor regenerabile, reciclare si preocupare pentru viitor.

Rezultatele sondajului arata ca 51% dintre romani au auzit vorbindu-se in ultima perioada despre ideea de sustenabilitate. Potrivit studiului, intre cele mai frecvent evidentiate comportamente sustenabile se numara colectarea si reciclarea selectiva (98%), achizitia de electrocasnice cu consum redus de energie (97%), participarea la actiuni de ecologizare, impadurire, stoparea defrisarii (96%), utilizarea de pungi biodegradabile sau ambalaje reciclabile (95%), izolarea termica a locuintelor (95%), reducerea deseurilor in urma consumului de alimente (95%) sau utilizarea becurilor de tip led (94%).

Familia este un factor cheie care influenteaza comportamentul sustenabil

Peste jumatate (53%) dintre cei care isi autoevalueaza deprinderile drept sustenabile au fost influentati in adoptarea acestora de catre familie. De asemenea, factorii pe care romanii ii considera stimulatori pentru un comportament pro sustenabil sunt informatia, implicarea, exemplele de buna practica sau implicarea companiilor private. Nevoia de informare privind sustenabilitatea este confirmata de aproape 3 din 4 romani.

“Un viitor mai bun incepe cu fiecare dintre noi si cu fiecare gest pe care il facem, la nivel individual. Ne bucuram ca, prin acest studiu, sa oferim un reper important de informare, asa cum au indicat si respondentii, pentru a incuraja comportamentul responsabil la nivel de societate. Sustenabilitatea este in centrul afacerii BAT si, alaturi de o strategie foarte clara la nivel de grup si parametri de evaluare specifici, credem in actiuni concrete si exemple de buna practica care pot sa contribuie, in mod real, la un viitor mai bun pentru generatiile urmatoare”, a declarat Ileana Dumitru, Director juridic si afaceri externe, Aria Europa de Sud – Est din cadrul BAT.

“Ne bucuram sa fim alaturi de BAT in acest efort de intelegere si sprijnire a ideii de sustenabilitate in Romania. Desi aparent e un concept de import, sustenabilitatea operationalizata, cuantificata si masurata se regaseste in mentalitatea romaneasca fie sub influenta traditiilor dinainte de 1989 pentru generatia X, fie sub forma de atitudini formate sau transmise sub influenta familiei, a retelelor de socializare si a televiziunii pentru generatiile Y si Z. Una dintre concluziile cheie ale studiului este ca sustenabilitatea este un concept acceptat social, cu un rol sintetic de orientare atitidinala si de modelare a unor comportamente proactive privind colectarea si reciclarea selectiva, consumul redus de energie, grija fata de mediu si preocupare pentru viitor. Este de subliniat aici si asteptarea romanilor privind implicarea si bunele practici ale companiilor private privind sustenabilitatea,” precizeaza Dan Jurcan, sociolog, director de cercetare IRES.

Actiuni de protejare si constientizare a reducerii consumului de resurse

La nivelul celor 3 entitati din Romania, BAT organizeaza continuu ample actiuni de protejare si constientizare a reducerii consumului de resurse sau de donare pentru reciclare si reutilizare. BAT organizeaza permanent in Romania campanii de colectare selectiva a versiunilor anterioare ale dispozitivelor sale electronice, in peste 360 de puncte de colectare din tara, iar echipa locala a companiei a participat la plantarea a peste 2.000 de copaci doar in 2023. Totodata, fabrica BAT din Ploiesti a obtinut anul trecut certificarea AWS (Alliance for Water Stewardship), confirmand angajamentul companiei pentru protejarea resurselor de apa.

Potrivit studiului IRES, 54% dintre romani spun ca in gospodaria lor, adultii sunt preocupati in cea mai mare masura de economisirea energiei electrice, a apei, colectare selectiva sau alte actiuni sustenabile.

Sustenabilitatea este asociata cu sustinerea financiara

Sustenabilitatea este asociata cu sustinerea financiara, utilizarea eficienta a resurselor, durabilitate, protectia mediului, utilizarea resurselor regenerabile, reciclare si preocupare pentru viitor. Rugati sa defineasca conceptul, cei mai multi intervievati au mentionat „sustinerea financiara a unei idei sau a unui proiect” (18%), iar 15% au precizat ca sustenabilitatea se refera la utilizarea eficienta a resurselor, conservarea acestora; mai sunt amintite frecvent si continuitatea sau durabilitatea (11%), responsabilitatea financiara (7%) sau activitati benefice pentru mediu si omenire (6%).

Principalele surse de informare cu privire la actiuni sustenabile sunt reprezentate de televiziune (6 din 10 respondenti), site-uri de internet (aproximativ jumatate dintre intervievati), retelele de socializare (3 din 10 participanti la cercetare), precum si radio (aproape o cincime dintre respondenti).

Studiul a fost realizat de IRES in cadrul campaniei BAT Romania – Alege Asumat un Oras Curat, iar concluziile sale se bazeaza pe perceptiile unui esantion reprezentativ de 1101 respondenti adulti. Studiul a fost realizat de IRES in perioada 28 iulie – 4 august 2023, iar echipa de cercetare a folosit metoda de colectare CATI (interviu telefonic asistat de calculator).

Ultimele stiri