Acasă Sanatate Eefectele benefice ale usturoiului incoltit: Nu ar trebui sa-l arunci niciodata

Eefectele benefice ale usturoiului incoltit: Nu ar trebui sa-l arunci niciodata

66

Arunci întotdeauna usturoiul încolțit? Dacă da, este posibil să ratezi ceva important. Se pare că usturoiul încolțit este chiar mai puternic decât omologii săi proaspeți și dispune de o capacitate puternică antioxidantă, care oferă multe beneficii pentru sănătate.

Usturoiul este considerat de mult timp un aliment foarte puternic, capabil să echilibreze tensiunea arterială și nivelul trigliceridelor, precum și să îmbunătățească imunitatea corpului. Având în vedere că are proprietăți antibacteriene, antivirale și anticancerigene din abundență, se pare că nu e nimic ce nu poate face usturoiul.

Cunoscând beneficiile usturoiului, cercetătorii au vrut să vadă dacă usturoiul încolțit poate oferi aceleași beneficii pentru sănătate. Pentru această cercetare, oamenii de știință au analizat extracte din usturoiul proaspăt și din usturoiul încolțit.

Extractele de usturoi au fost aproape la fel atunci când a venit vorba de conținutul lor fenolic, însă usturoiul încolțit a fost un pic mai puternic. Și chiar dacă îți vine să crezi sau nu, atunci când au testat puterea antioxidantă a celor două tipuri de usturoi, cu alte cuvinte capacitatea lor de a detecta radicalii liberi și de a preveni daunele oxidative, usturoiul încolțit a avut de două ori puterea usturoiului proaspăt.

Pentru a afla dacă usturoiul încolțit este mai protector decât cel proaspăt, echipa de cercetători a adăugat câte un pic din fiecare extract pe câte un vas Petri cu celule nervoase de la șoareci de laborator, precum și glutamat. Acesta este un mesager chimic care este toxic pentru celulele nervoase după o expunere prelungită.

Ulterior, au fost analizate celulele nervoase care au supraviețuit expunerii la glutamat.

Concluzia a fost că glutamatul a redus viabilitatea celulelor, iar extractul de usturoi proaspăt nu a făcut prea multe pentru a menține celulele în siguranță. Pe de altă parte, usturoiul încolțit a încurajat restaurarea viabilității celulelor. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina care dintre compușii din usturoiul încolțit sunt responsabili pentru puterea antioxidantă mare. Antioxidanții din usturoi luptă în mod eficient împotriva radicalilor liberi din organism, în acest fel împiedicând și îmbătrânirea prematură și apariția ridurilor. Antioxidanții din usturoiul încolțit luptă împotriva bolilor virale și fungice, ajută la tratarea intoxicațiilor cu alimente, calmează crampele și diareea și oferă diverse alte beneficii pentru sănătate.

Usturoiul încolțit este perfect și pentru sănătatea inimii.

Acesta conține fitochimicale care inhibă activitatea cancerigenilor și, de asemenea, stimulează funcțiile enzimelor, prevenind astfel formarea de plăci. Depozitele de plăci cresc riscul de atacuri de cord și boli de inimă, iar usturoiul încolțit te va proteja de astfel de boli care îți pun viața în pericol.

În concluzie, poți lăsa usturoiul să încolțească și să îl folosești în același mod în care ai folosi usturoiul proaspăt. Amintește-ți doar că usturoiul încolțit are un gust puțin mai puternic. Îl poți toca mărunt și adăuga într-o salată, alături de roșii, busuioc și ulei de măsline sau îl poți coace și amesteca cu guacamole sau spanac.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos