Acasă Sanatate Este dovedit! Barbatii imbatranesc mai repede si traiesc mai putin decat femeile

Este dovedit! Barbatii imbatranesc mai repede si traiesc mai putin decat femeile

208

Oamenii de stiinta au dovedit ca barbatii imbatranesc mai repede decat femeile dar si ca traiesc mai putin de cat acestea. Dar ce fac barbatii gresit si cum pot schimba acesrt lucru?

Cercetatorii finlandezi au descoperit ca barbatii in varsta de 50 de ani sunt biologic cu patru ani mai batrani decat femeile de aceeasi varsta. Aceasta diferenta mai exista la 20 de ani, dar atunci este putin peste un an.

Cercetatorii de la Universitatea din Jyväskylä au comparat varsta cronologica (numarul de zile de nastere) a mii de voluntari cu varsta biologica, folosind teste care detecteaza starea de deteriorare a corpului pe baza markerilor din ADN. In ciuda diferentei, oamenii de stiinta cred ca starea de deterioare a organismului scade in timp, deoarece barbatii din Finlanda nu mai fumeaza atat de mult, in timp ce viciul persista in randul femeilor. Indicele de masa corporala este un alt factor major al diferentelor de gen in imbatranire.

Barbatii sunt in medie mai supraponderali decat femeile. Rezultatele studiului ajuta la explicarea faptului ca femeile traiesc in medie mai mult decat barbatii. Cercetatorii au lucrat cu 2.240 de gemeni, impartiti in doua grupe, in functie de varsta. Dintre acestia, 151 de perechi erau frate si sora – cu aceeasi genetica si stil de viata din copilarie. Varsta biologica a fost calculata prin asa-numitele ceasuri epigenetice, care masoara nivelurile de metilare a ADN-ului. In plus, expertii au luat in considerare anii petrecuti studiind, indicele de masa corporala, fumatul, alcoolul, activitatea fizica, pentru a determina ce factori pot afecta viteza imbatranirii.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos