24.5 C
București
miercuri, iulie 24, 2024
AcasăEconomieEfectul pandemiei: Pentru prima oara in ultimii 14 ani, romanii pleaca din...

Efectul pandemiei: Pentru prima oara in ultimii 14 ani, romanii pleaca din orase pentru a se muta la tara!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Pentru prima dată, în ultimii 14 ani, Institutul Național de Statistică a raportat o creștere a populației din mediul rural.
Restricțiile impuse de pandemie, opțiunea de a lucra de acasă, dar și dorința de a scăpa de orașele aglomerate au accelerat mutarea multor români la sat, spun specialiștii. Anul trecut, populația din zona rurală a crescut cu 28.000 de persoane, în condițiile în care la oraș a scăzut cu 170.000.

În Chinteni – la 16 kilometri de Cluj-Napoca – trăiau acum zece ani 1.700 de oameni. Acum sunt 8.000. Au toate utilitățile ca într-un oraș: gaze, canalizare, internet și apă curentă.

Cu bani luați de la bancă, Daniela Felecan și-a ridicat aici o casă și s-a mutat cu soțul și copiii.

Daniela Felecan: „Ne-am mutat pentru copii, aer curat, pădure lângă noi, mult spațiu. Nu e totuna să împingi căruciorul într-un balcon sau într-o curte mare. Sunt niște vecini foarte faini și toți au copii cam de aceeași vârstă.”

Și alte comune din apropierea Clujului s-au dezvoltat puternic în ultimii ani.

În Dezmir, de pildă, s-au construit sute de case, iar locul arată aproape ca o suburbie americană.

Iar în Florești, de la o populație de 7.600 de locuitori în 2007, s-a ajuns acum la peste 60.000.

Aceeași situație o găsim și în localitățile de lângă Timișoara. În urma cu zece ani, pe strada Albatrosului din “Giarmata Vii”, se cultivau cereale. Acum sunt imobile cochete în care s-au mutat în special IT-iști care lucrează de acasă.

Sebastian Otaclan: „Pe lângă liniștea și aerul mult mai curat, să zic, și mai ușor de respirat vara, îmi place că e pădurea la o aruncătură de piatră, în fiecare zi ieșim la plimbat. Un mare plus pentru mine a fost și accesul la autostradă, în toate direcțiile.”

Ionuț Stănușoiu, primar Ghiroda: „Astăzi suntem la 8.500 de locuitori aproximativ, oficial. Neoficial, suntem undeva la 12.000 mii. Începând de la grădiniță, avem tot ce trebuie pe zona cultural-educativă. Școala ca și dotări este din nou în topul din zona periurbană.”

Potrivit analizei unei companii de consultanță imobiliară, pe baza datelor de la Institutul Națională de Statistică, 2020 a adus cu 28.000 mai mulți rezidenți în mediul rural față de anul precedent. În același timp, populația din urban a scăzut anul trecut cu 170.000 de oameni.

Gabriel Blăniță, director asociat companie consultanță imobiliară: „În jurul marilor orașe au apărut de mulți ani aceste comunități care se dezvoltă. În schimb, ceea ce vedem în ultimul an și jumătate, este că acestea au luat avânt. Vedem că pandemia a grăbit niste tendințe care existau, vedem că foarte mulți oameni au ales să își mute locuința din urban în rural, în apropierea orașului”.

Prof. Univ. Dr. Ion Hosu, sociolog UBB Cluj-Napoca: „Motivele ar fi partea financiară, condițiile generate de pandemie cu munca de acasă. Mulți sunt îndemnați și de calitatea vieții în mediul rural, la curte, cu aer curat. Mulți sunt peste 40 de ani care nu mai sunt legați de scoală și de oraș și își permit flexibilitatea de a lucra de acasă. Aaceste creșteri sunt în jurul marilor orașe, nu se duc în ruralul tradițional.”

Creșterea populației rezidente din mediul rural este prima din 2007 încoace. În deceniul anterior, populația din rural a scăzut în medie cu aproximativ 50.000 de locuitori pe an.

Ultimele stiri