Acasă Economie Scumpiri masive in Romania inainte de Sarbatori. Carnea de porc ajunge delicatesa...

Scumpiri masive in Romania inainte de Sarbatori. Carnea de porc ajunge delicatesa in multe case

578

Analistul economic Adrian Bența atrage atenția că prețurile pentru carnea de porc românească vor crește de Sărbători. Deși suntem abia la jumătatea lunii noiembrie, unii comercianți au crescut deja prețurile chiar și cu 2 lei pe kilogram, pe motiv că au cheltuieli mai mari cu utilitățile și cu achiziția mărfii.

Carnea de porc se scumpește de Sărbători. Cât vor plăti românii pentru un singur kilogram
De sărbători, un kilogram de carne de porc românească ar putea ajunge și la 20 de lei. Totodată, comercianții au început să crească prețurile cu câte 2 lei pe kilogram, de la mijlocul lunii noiembrie.

„Este o scumpire sezonieră. De Paște se scumpește carnea de miel, de Crăciun se scumpește carnea de porc. Aceste creșteri sunt oarecum naturale, generate de momentul respectiv. De Crăciun avem mai multă cerere pentru porc.

Din punctul meu de vedere este o creștere sezonieră, nu este una permanentă, cu excepția creșterilor de cheltuieli care sunt normale, generate, pe de-o parte, că o mare cantitate din această carne este provenită din import și s-a devalorizat leul, iar al doilea, avem o creștere a cheltuielilor cu transportul, generate de prețul la combustibil, generate de faptul că s-au depreciat marile lanțuri de distribuție”, a precizat analistul economic Adrian Bența.

Câți bani vor plăti românii pe cumpărăturile de Crăciun
Alimentele, dar și combustibilul și energia electrică au suferit o majorare a prețurilor în ultimul timp. Astfel, românii vor cheltui mai mult ca anul trecut pe cumpărăturile de Crăciun, chiar dacă vor cumpăra aproximativ aceleași produse.

„Vorbim și de o creștere generalizată a prețurilor, nu discutăm doar despre prețul cărnii de porc. Este vorba despre o inflație generală pentru toate produsele.

După unele estimări, există un procent între 5 – 7%. Părerea mea este că pentru alimente, strict pentru alimente, probabil inflația va fi între 8% și 10%”, a mai precizat analistul economic”, a mai precizat analistul economic Adrian Bența, la B1 TV.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos