Acasă ACTUALITATE El este romanul care a obtinut pentru Romania aproape jumatate de MILIARD...

El este romanul care a obtinut pentru Romania aproape jumatate de MILIARD de euro de la Enel!

Un fost ministru al energiei din România a făcut posibilul ca aproape jumătate de miliard de euro să se întoarcă în țară. Italienii din compania Electrica Munteani Sud vor întoarce o sumă cu cinci zerouri în bugetul țării noastre, conform romani-buni.info.

Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, actual executive lead adviser on energy & sustainability în cadrul Deloitte, este cel care a iniţiat procesul cu italienii de la Enel, Curtea de Arbitraj de la Paris hotărând că grupul de utilităţi trebuie să-i plătească statului român circa 400 milioane de euro pentru pachetul minoritar din fosta Electrica Munteani Sud, informează zf.ro.

“Decizia Curţii de la Paris de a acorda statului român suma de 401 milioane euro în litigiul cu compania ENEL este una corecta, statul obţinând în acest fel o sumă pe care nu ar fi putut niciodată să o primească prin negociere.

Decizia pe care am luat-o, în 2014, ca ministru al energiei, de a merge, fără întârziere, la Curtea de Arbitraj a fost una dificilă, dar corectă. Am arătat că România se poate mobiliza şi acţiona hotărât pentru a-şi apăra drepturile ce i se cuvin.

Clarificarea acestui litigiu crează premisele relansării parteneriatului solid dintre statul român şi cea mai mare companie europeană de utilităţi (ENEL) în beneficiul ambelor părţi, al sectorului energetic românesc şi al consumatorilor români.

Cred în rolul important pe care această mare companie europeană îl poate juca în sectorul energetic românesc. Totodată, sper ca România să folosească eficient această sumă importantă de bani, obţinută la Paris, pentru modernizarea sectorului energetic care are nevoie de investiţii”, a precizat Răzvan Nicolescu într-o postare pe pagina personală de facebook.

În vara anului 2014, Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), desprinsă din Electrica şi controlată de Ministerul Energiei, a deschis o acţiune împotriva Enel la Curtea de arbitraj de la Paris, solicitând grupului italian suma de 521,5 milioane euro în cazul privatizării Muntenia Sud.

De cealaltă parte, italienii susţineau că pachetul valorează mai puţin de jumătate din suma cerută de stat.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentLa cine au ajuns magazinele PIC ale milionarului Penescu din Pitesti!?
Articolul următorAvertismenul ANAF pentru toti romanii din strainatate: Mai aveti zece zile sa faceti asta sau luam masuri!